Slik forebygger du musesyke

Slik forebygger du musesyke

En av seks sykedager skyldes plager som kommer av databruk.

I går gikk den internasjonale musearmdagen av stabelen for 11. gang. Hensikten med den årlige markeringen er å sette fokus på plager relatert til bruk av datamusen, og opplyse om hvordan man kan ta forholdsregler for å unngå såkalt musesyke.

Stadig flere av oss sitter lange timer foran pc-skjermen, både i jobbsammenheng og på fritiden. Små og repeterende bevegelser med musa og på tastaturet kan over tid føre til belastningsskader som senebetennelser, vond rygg, stiv nakke og skuldre.

Stor årsak til sykefravær

50 prosent av alt sykefravær skyldes muskel- og skjelettplager, og mellom 30-40 prosent av dette har direkte sammenheng med databruk, anslår Helsenett.no, som er et samarbeidsprosjekt mellom Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening.

Hovedårsaken til musearm er feil arbeidsstilling, og at håndleddet holdes i en unaturlig stilling mens fingrene må spennes for å holde og trykke på knappene på musen.

Forebygg musearm

Helsenett.no har følgende råd til hvordan du kan forebygge musearm:

  • For at hele underarmen og albuen skal få støtte, bør mus og tastatur plasseres 30-40 centimeter inn på bordet.
  • Varier sittestilling og arbeidsmåte ofte.
  • Det er lurt å bruke hurtigtaster så mye som mulig, slik at man reduserer antall musebevegelser.
  • Veksle hvilken hånd du bruker for å navigere med musen, og bytt med jevne mellomrom.
  • Ta hyppige pauser, og bøy og tøy skuldre, armer, rygg og nakke.
  • ”Musefingeren” bør hvile på museknappen framfor å la den henge over knappen, noe som kan føre til såkalt tennisalbue.
  • Hvil hendene på knærne når du ikke arbeider, og slapp av i skuldrene. Anspente skuldre øker risikoen for belastningsskader.

I tillegg finnes det i dag mange forskjellige ergonomiske mus- og pekeinnretninger på markedet, det kan være lurt å prøve forskjellige typer og gjerne også variere mellom flere av dem.

Den internasjonale musearmdagen (International Repetitive Strain Injury (RSI) Awareness Day) ble arrangert første gang i Canada i 2000, med deltakere fra 13 land, blant andre Danmark, Italia, Sverige, USA, Canada og Australia. Gruppens misjon er å drive opplysningsarbeid om ergonomi og hvordan forebygge og behandle belastningsskader forårsaket av mus- og databruk, skriver nettavisen ehstoday.com.

It Bransjen