Slik gjør du kupp på Ebay

Slik gjør du kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og finn ut hvordan du holder deg under den magiske 200-kronersgrensen.

Et kjøp og du er hekta? For mange er Ebay blitt noe man tråler for gode kjøp – kanskje tildels uten at man virkelig trenger det, men det er såpass billig at man nesten ikke kan la være?

Produktutvalget er enormt – i alle tenkelige og utenkelige kategorier. Her har vi samlet opp noen tips for hva som kan være aktuelt å kjøpe...

I utgangpunktet vil kanskje mange se på Ebay som et auksjonsnettsted, men det er mange firmaer verden over som benytter dette som hovedsalgskanal og opererer med faste priser på varene - og helt nye varer. Synes man prisen de krever er for høy, kan man også legge inn et tilbud for hva du er villig til å betale for varen, og kanskje godtar selgeren det og du sparer noen kroner.

LES OGSÅ:

Digitale tjenester blir 25 prosent dyrere - slik sparer du pengene

Klag - og få pengene tilbake

Svarte ikke produktet du kjøpte til forventningene? Vårt inntrykk er at svært mange av de som driver en virksomhet av å selge varer på Ebay, er svært opptatt av å opprettholde god karakter og gode tilbakemeldinger. Er man ikke fornøyd med produktet, vil mange kunne gi refusjon. Spesielt gjelder dette når det er snakk om rimelige produkter, i hvert fall.

Når det gjelder handel på Ebay anbefaler vi at man benytter PayPal. I utgangspunktet fungerer Paypal som et mellomledd mellom din kredittkort- eller bankinformasjon og kjøperen. Paypal vil også kunne fungere som en forsikring og problemløser for kjøperen hvis det skulle oppstå problemer i kjøpsprosessen – for eksempel at man ikke få varene. Paypal støttes også av mange andre e-handels-sider på nettet, og kan der med fordel brukes framfor å betale direkte med kredittkortet. I dag er forøvrig også PayPal eid av Ebay.

Vi anbefaler forøvrig å kjøpe fra selgere som har solgt mange produkter og har gode tilbakemeldinger.

Sjekk frakten

En del selgere vil ikke sende til Norge, eller tar seg høyt betalt for frakten. Andre igjen sender over hele verden til omtrent prisen av et postkort innad i Norge – eller helt fraktfritt.

Mye av det vi har tipset om koster under 200 kroner. For varer som har pris under 200 kroner, skal porto holdes utenfor verdigrunnlaget. Hvis varens verdi er over 200 kroner, slik at man må betale moms og fortollingsgebyr, må man også betale moms på frakten.

Man kan også merke seg at Tollvesenet ikke benytter dagskurser ved verdiutregning. Kursene de følger, kan man se her (http://www.toll.no/templates_tad/tolltariffen/tvinnexchangerates.aspx?id=98). Med andre ord kan det være lurt å legge seg litt i underkant av 200 kroner for å ta hensyn til eventuelle endringer og forskjeller. Det som etter offisiell valutakurs i et øyeblikk er 198 kroner, kan være 202 kroner når varen fortolles.

Harddisk + SSD = :-)

Brukre du den optiske enheten i pc-en så mye? Hva med å kaste den ut og kjøre en kombinasjon av harddisk og SSD i stedet? På Ebay finner du adaptere som gjør at du i mange pc-er kan ha en ekstra 2,5-tommers lagringsenhet i pc-en. I tillegg til SSD+harddisk kan to harddisker også være aktuelt for dem som trenger mer plass.

Du finner slike adaptere til en del maskiner hos norske forhandlere, men prisen er ofte det mangedobbelte. Vi har kjøpt adaptere til pc-er fra Dell og Lenovo, og prisen har vært rundt hundrelappen inkludert porto!

Søketips kan være for eksempel "2nd caddy" kombinert med produsentnavn for pc-en.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

Fototilbehør

Også innenfor foto er det mye småting som kan være rimelig. En av de siste tingene vi bestilte fra Ebay, var en batterilader til et Canon-videokamera. Prisen ble 120 kroner inkludert porto, mens pris fra norsk forhandler var rundt 700 kroner + porto.

Tilbehør ellers kan være alt fra filter, fjernutløsere, kameravesker, ekstra batterier, batterigrep, lamper, blitsdifusere, blitsfarge, makroblits, reflektor, stativer og mye annet. Man kan for en del kameraer også finne reservedeler – også interne deler hvis man er av de fingernemme som tar sjansen på å gjøre slikt selv. I noen tilfeller kan det jo være at man ikke ser det verdt til å levere sitt gamle Canon 300D inn til reparasjon når minnekortleseren er ødelagt, men kanskje man skulle prøve seg på å gjøre det selv?

Når det gjelder en del kameratillegg, er kanskje ikke kvaliteten på produktene den aller beste. Men for en amatør kan kvaliteten på en del ting, som man kanskje ikke bruker så ofte eller har så store krav til, være god nok.

Er du ellers på jakt etter litt eldre kamerautstyr, kan man gjøre mange kupp.

Optikk til kameraer med utskiftbar opptikk kan også være rimelig - og her finner man både brukt og helt nytt.

Bedre wlan?

Vi har etter hvert lagt merke til at en del velger å bytte ut wlan-kortene i sine bærbare pc-er – dette for å få bedre ytelse eller rekkevidde, eller enkelte funksjonalitetselementer. Nye wlan-kort selges av mange norske forhandlere, og et godt Intel wlan-kort trenger ikke koste mer enn cirka 250 kroner fra en norsk forhandler.

Men! Det er en del pc-er som krever wlan-kort med produktkode som er støttet av pc-en. For eksempel kan det være at din HP eller Lenovo pc krever et et kort med en godkjent kode for at pc-en i det hele tatt skal starte opp. Disse kortene kan være identiske med et standard Intel wlan-kort ellers. Skal man ha slike kort via norske forhandlere, kan det bli dyrere, og heller ikke så lett å finne.

3G-kort er en annen ting man kan finne til mange pc-er. Mange pc-er er klargjort for 3G ved at SIM-kortleser og antenner er på plass, mens selve kortet mangler. Også slike kort kommer gjerne under 200 kroners-grensen.

Usb-wlan-løsninger finner man også mye av. Her finnes også løsninger som har langt større sendestyrke og kraftigere antenner enn hva man ellers finner hos vanlige forhandlere.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

iTunes-gavekort

Vil du kjøpe innhold på iTunes som ikke er tilgjengelig for det norske markedet? Bruk av gavekort kan være en enklere løsning for mange enn å få et amerikansk kredittkort. Du betaler gjerne noen dollar ekstra sammenlignet med reell verdi, men det blir foreløpig løsningen så lenge ikke dette innholdet er tilgjengelig for vanlige norske kunder.

Mer informasjon om bruk av amerikansk iTunes-konto finner du her.

Reservedeler!

Har tastaturet på den litt eldre pc-en din begynt å bli dårlig? Å kjøpe et nytt tastatur kan for en del maskiner være kostbar, og det kan være vanskelig å få tak i. Det samme gjelder mange andre typer reservedeler til bærbare pc-er, inkludert skjermer, invertere, vifter, optiske enheter og mer til. En del kan være nye deler, mens andre selger deler fra maskiner som har blitt demontert.

Man kan også finne prosessorer som gjør at du kan få bedre ytelse fra den bærbare. For noen maskiner kan faktisk også raskere grafikkort være tilgjengelig. Minnemoduler for eldre pc-er kan være rimeligere her enn hos norske forhandlere.

Man kan også finne spesialverktøy som i noen tilfeller kan være nødvendig.

PC-batterier

Begynner batteriet på den bærbare pc-en å bli dårlig? Et nytt batteri for mange pc-er kan raskt koste mellom 1000 og 1500 kroner, mens man kan finne langt rimeligere batterier på Ebay. Man vil også finne batteri som har høyere kapasitet enn originalbatteriet.

Men nettopp her skal man kanskje være forsiktige. Det er store kvalitetsforskjeller på batterier. Det handler ikke bare om hvor god kapasitet batteriet har i utgangspunktet, men også hvor mange ladesykluser det tåler. Videre kan det også være sikkerhetsspørsmål knyttet til batterier. Nå tror vi at de fleste batteriene skal være trygge, men det har vært en del tilfeller av uheldige omstendigheter med tredjepartsbatterier som har tatt fyr eller overopphetet slik at pc-en har blitt skadet.

Til en del pc-er finner man også sekundærbatterier - det vil si batteri som benyttes i tillegg for primærbatteriet. Slike batteri kan finnes både for montering under pc-en og for montering i brønnen for optisk enhet.

LES OGSÅ:

Lengre liv med oppgradering?

Pynt den bærbare

Friske opp den bærbare litt? Kanskje en av de minste i huset har arvet en gammel bærbar, som kunne blitt mye stiligere (i hvert fall i deres øyne) om den hadde et stort Spiderman-, Hello Kitty-, eller fotballlagklistremerke på skjermlokket? Slike koster nødvendigvis ikke mange kronene på Ebay og er i en slik størrelse at de kan klippes til for å passe omtrent alle bærbare. Noen tilbyr også tjenester der man sender inn et bilde som blir skrevet ut som et klistremerke.

Verktøy

Verktøysett for å reparere spillkonsoller og mobiltelefoner? På Ebay finner du sett med forskjellige typer aktuelt verktøy som ikke koster mer enn hva et enkelt Torqx T6-skrujern kan koste hos en norsk forhandler. Man kan også finne spesialverktøy som en del aktører bruker – ikke bare til fiksing av elektronikkprodukter, men også for eksempel til biler. Man kan også finne forbruksmateriell til verktøy – som for eksempel sagblader, borrer, bits med mer.

Geeky t-skjorter

T-skort med geek-motiver, gamer-motiver eller andre it-relaterte morsomheter finnes det flust av på Ebay. Man finner også skjorter med retro-merkenavn – kanskje en Commodore 64-t-skjorte forteller noe om deg? Prisene starter gjerne på under hundrelappen inkludert frakt.

Utvalget her er svært stort. Kvaliteten varierer noe, og det kan være en fordel å se på tilbakemeldingene.

LES OGSÅ:

T-skjorte med WLAN

Mobiltelefontilbehør

Har du en iPhone eller en ellers populær telefon er utvalget av tilbehør stort. Det kan være snakk om beskyttelsesløsninger, skjermbeskytter, batterier, reservedeler, batteriladere, billadere, solcellepanel for lading og en haug andre ting. Også for nettbrett begynner utvalget her å bli stort.

For mobiltelefoner kan man også finne reservedeler - for eksempel skjermer, noe som for en del telefoner ikke er så uvanlig å ødelegge...

Kabler

Skulle du hatt et par ekstra HDMI-kabler og kanskje noen micro-USB-kabler? En ekstra kabel for iPhone på jobb eller i bilen? Spesielle kabler til annet utstyr du er på jakt etter, som norsk forhandler tar blodpris for eller som rett og slett er nesten umulig å finne via vanlige forhandlere?

Få liv i den gamle

Har du en gammel Atari, Commodore 64, Amstrad, Amiga eller en Mac Classic stående i boden som ikke fungerer? Ebay kan være løsningen for å få reservedelene du trenger.

Eller kanskje du allerede har en gammel klassiker kjørende, men vil oppgradere den? Eller hva med et gammelt Silicon Graphics-kabinett for å bygge din neste pc i?

Mange nettbutikker

Selv om Ebay står i en særstilling, kryr det av auksjonssteder og nettbutikker på internett. Aktuelle norske nettsteder er QXL.no og Finn.no. Internasjonalt er Amazon en konkurrent. Fra å drive mest med bøker og medieinnhold som musikk og video byr Amazon nå også på et uttall teknologi-produkter, og mye annet. Og så har man mer dedikerte nettbutikker som Apples iTunes Store, Android Market og en rekke digitale merkevarebutikker.

(Opprinnelig publisert 23.9.2011)

Les om:

It Bransjen