Slik er jakta blitt digital

Spor jaktbikkja med GPS og kall på elgen med mobil-app. Velkommen til "Jakt 2.0".

Publisert Sist oppdatert

Først kom hunden. Og jegeren så at hunden, den var flott. Og jegeren og hunden løp rundt og jaktet ned byttet i samarbeid. Men hunden var mye kjappere og sprekere enn jegeren, og det var ikke alltid like greit å vite hvor den var.

Det førte til hundepeileren, og jegeren så at en slik radiopeiling var en fin ting. Utrustet med antenne kunne jegeren peile bikkja, og ut fra signalstyrke vite omtrent hvor langt unna den var, hvilken retning den befant seg i - og de raffeste peilerne kunne også vite om hunden hadde tatt ut los.

Men evolusjonen gikk sin gang, og dette førte til GPS-sporing, og de fleste jegerne kastet seg over dette praktiske virkemidlet, som med pinlig nøyaktighet forteller hvor den oppsøkende jakthunden er, hvordan den beveger seg og hva den foretar seg, alt presentert på et riktig så oversiktelig hvis.

- Som samfunnet forøvrig

Nei, ting er ikke som de en gang var. De er mye bedre, vil nok mange si. Eller i det minste mer praktiske.

- Det har skjedd en utvikling i jaktsammenheng, som avspeiler litt utviklingen i samfunnet forøvrig, sier Bjarne Oppegård, generalsekretær i Norsk Jeger- og Fiskerforbund.

- Det er den biten rundt dette med hundepeiling der teknologien kanskje har tatt oss mest fremover. Vi har gått fra ingenting noen få år tilbake, og så til radiopeiling av hunder. Men det er blitt passé, nå er det GPS-teknologien, kanskje særlig fra Garmin, som gjelder.

Og jaggu har det i det siste også dukket opp kamera du kan utruste hunden med, så du etterpå kan se hvordan den jobbet seg frem til kveldens elggryte.

Tynt med ryper

Videre mener Oppegård at jaktradio fremdeles kommer til å være populært i årets jaktsesong. Gruppesamtalefunksjon og overkommelige rekkevidde er praktisk funksjonalitet, men for mindre jaktlag, som befinner seg i områder der det er ålreit mobildekning, legger ikke Oppegård skjul på at mobiltelefonen også er i flittig bruk.

Det finnes også apper med lokkelyder man kan laste ned, for eksempel forbundets egen app, der du kan få Iphonen til å spy ut lyder for å lokke frem hjorten, elgen eller anda.

- Ok, dette med app-basert lokking er litt for gøy, innrømmer Oppegård.

- De er kanskje bedre egnet til å lære deg selv å lokke. Du får nok flere elg på kroken om du lokker med eget stemmebånd og lungekraft, eller skaffer deg lokkeinstrumenter som fløyter og den slags, sier han.

Men det er på det rene at lokking har bredt om seg de siste årene. Enkelte av de flinkeste fanger lokking på film og distribuerer det digitalt så også du kan lære kunsten.

- Fra lokking til selve jakta, hvordan ser egentlig årets sesong ut?

- Storviltjakt, det vil si jakt på elg, hjort, villrein og rådyr, vil være omtrent som det har vært de siste årene. Bestanden er ganske stabil, sier Oppegård.

Når det gjelder småvilt som hare, rype, og skogsfugl, er det litt verre stilt.

- Meldingen så langt er at det er forholdsvis jevnt over dårlig med rype i år, og også skogsfugl er ikke optimalt. Det vil variere en god del over landet, og fra distrikt til distrikt, men når det gjelder rypejakta vil det nok være lav avskytning i år på grunn av restriksjoner, og fordi jegerne også begrenser seg når det er dårlige år for å ikke skyte stamfuglene, forteller generalsekretæren.

- Sånn er det blitt

Først kom kartet og kompasset, og jegeren omfavnet dem begge. Hvor er vi, hvor skal vi, hvor var vi, det var mulig å finne ut av alle tre. Så kom GPS-en, og de fleste var enige om at dette var praktisk for presis navigering, særlig når du samtidig kunne ha oversikt over jakthunden med samme teknologi.

- Det er ingen tvil om at GPS-en er i ferd med å overta veldig mye for kart og kompass. Hvorfor skal du stå der med kart og kompass, når du har GPS-en som gjør samme jobben og mye mer, sier Oppegård.

- Det er en utvikling vi bare må ta innover oss. Enten du liker det eller ikke, må man innse at verden går fremover. De fleste jaktlag har likevel som oftest har med seg erfarne jegere som også vet å traktere papirbasert navigasjon og peile ut marsjkurs på "gamlemåten".

- Men det finnes vel noen Lars Monsen-jegere der ute, som stiller seg kritisk til den digitale utviklingen? At den liksom tar bort det autentiske og jordnære med jakta?

- Joda, sånn er det alltid. Du har noen litt konservative jegere, men det store flertallet følger utviklingen og trendene. Etter at noen frontfigurer har fått nytt utstyr og gått i bresjen, får de med seg flere. De konservative jegerne blir passé, og vil dø ut etter hvert. Akkurat som det for eksempel ikke er noen som stiller spørsmål ved bilen i dag, mens det for 100 år siden fantes skeptikere også til dette.

OVER: Eksempel på hundekamera, her forsøker hundene å løpe i senk en bjørn.