Slik unngår du skyhøy Iphone-regning

Slik unngår du skyhøy Iphone-regning

Flere har mottatt monsterregninger for datatrafikk. Appene får skylden.

Computerworld skrev forrige uke om Catharina Johansen som fikk en monsterregning fra Talkmore for datatrafikk på 8500 kroner mens hennes Iphone 3GS lå til lading.

En lang rekke personer har opplevd det samme, og har kontaktet vår redaksjon med lignende historier.

Ulike operativsystemer og telefoner

Computerworld har forsøkt å finne årsaken til den mystiske datatrafikken. Den voldsomme nedlastingen av data virker å oppstå kun for noen få uheldige, den oppstår relativt tilfeldig og den slår gjerne til kun én gang per person.

Situasjonen oppstår også på ulike versjoner av Iphone, både 3GS og 4. Men ikke nok med det, også for Windows Phone 7 har man oppdaget problemer med uønsket datatrafikk som blir belastet brukernes mobilregning.

Computerworld har også fått epost fra en Android-bruker som har opplevd å få en monsterregning.

«Jeg har en HTC Desire Z med Android og opplevde det samme som Catharina gjorde med sin Iphone. Mens jeg satt og spiste middag hos mine svigerforeldre en fredagskveld skal telefonen ha lastet ned data for 5500 kroner,» skriver han.

- Synkronisering

Problemet er tilsynelatende velkjent også i utlandet. Spekulasjonene går for fullt i ulike nettforum, og flere heller mot teorien om at det kan være ulike oppkoblinger som går i bakgrunnen relatert til programmer eller synkronisering av epost.

Dr. Ipod, Eirik Kvisli, ser dette som en sannsynlig teori.

- Vårt firma reparerer primært ødelagte telefoner, og vi har ikke fått mange meldinger om denne feilen. Men det kan jo være bakgrunnsapplikasjoner som står og streamer. Hvis du for eksempel abonnerer på podcast via Itunes, kan særlig videopodcaster være store og laste ned selv om telefonen ikke er i bruk. Men dette høres likevel ut som veldig store mengder data.

Hans råd til alle som opplever en slik situasjon er å gjenopprette telefonen med ny programvare. I enkelte nettforum sier brukere at dette har fått problemet til å forsvinne, selv om kopien var helt lik det gamle innholdet på telefonen.

Avviser NRK-spekulasjoner

I et norsk forum viser det seg at svært mange Iphone-brukere som har opplevd problemet har hatt NRK Nett-tv installert som applikasjon. Men NRK avviser at deres app løper løpsk, og om NRK-appen var synderen, ville det ikke forklart hvorfor problemet er et internasjonalt fenomen.

- Vi har fått flere henvendelser rundt dette spørsmålet, og gjennomført grundige tekniske undersøkelser, vært i dialog med leverandøren og operatører. Vi har ikke funnet noen feil i vår applikasjon som tilsier at den bruker unormalt mye datatrafikk. Liknende problemer er også rapportert i andre land og fra brukere som aldri har hatt NRK Nett-TV applikasjonen installert, sier sjef for nye medier i NRK, Sindre Østgård.

- Uansett tar vi denne problemstillingen på alvor og vil gjerne at de som ønsker å komme i kontakt med oss gjør det på info@nrk.no.

David Lie, administrerende direktør i Fastline Network Access, er sikker på at han sitter med løsningen på mysteriet. Les videre på neste side!

It Bransjen