Snart kan du salte ned dataene dine

Snart kan du salte ned dataene dine

En klype salt gir seks ganger bedre lagringskapasitet, viser forsking fra Singapore.

Forskere sammensatt fra miljøene ved Universitetet i Singapore og to forskingsinstitutt annonserte før helga at en milepæl i lagring var oppnådd med litt bordsalt.

En ny prosess der forskerne ville øke lagringstettheten i harddisker ble kronet med suksess når ymse dyre spesialprosesser og materiell kunne erstattes med natriumklorid. Koksalt er ellers basiskomponent i vanlig bordsalt.

Seksgangen

Datalagringskapasiteten økte til 3,3 terabit per kvadrattomme, som er seks ganger tettere enn hva dagens lagringsteknologi tillater. Dr. Joel Yang, som leder forskingsgruppa, sammenligner det med hvordan smart pakking av bagasje gir økt kapasitet i kofferten når man reiser.

De de har fått til er å lagre mer informasjon på hvert enkelt magnetiske komponent, hver seg om lag 10 nanometer stor. Disse ble i tillegg stablet mer systematisk sammen, og tilpasset hverandre. Prosessen for å få til dette bruker en type litografiteknikk hvor lasere «tegner» strukturene, som så går gjennom flere typer kjemiske bad. Det var ved å tilsette natriumklorid i et av disse badene at nanostrukturer med liten plass og høy kapasitet ble dannet. Dette reduserer både omfang og kompleksitet i prosessen, og gir i tillegg kapasitetsrekord. Les mer i pressemeldingen.

Lavere produksjonskost

Ifølge the Register kan dette ikke bare bety at kapasiteten i eksisterende diskformat øker. Det gir også rom for at produksjonskostnadene kan gå ned med en enklere prosess.

Forskingsgruppen melder at de nå ser på om metoden kan brukes for å øke tettheten et skritt videre.

It Bransjen