Sony dreper Minidisc i mars

Hvil i fred. Minidisc, født 1992 - død 2013. Vi lyser fred over minnet. Les hele historien her.

Publisert Sist oppdatert

I september 1992 dukket Minidiscen opp. I mars 2013 begraver Sony formatet, skriver Computerworld i Danmark.

Det magnetisk-optiske drevet kunne ved lansering lagre opptil 80 minutter med DJ Bobo.

Eller én gigabyte i HI-MD-formatet for datalagring som dukket opp som en videreutvikling i januar 2004, som også støtter mye lengre spilletid.

Fødselen fra foreldrene i Sony kom på bakgrunn av et ønske om å drepe kassetten som var heit på den tiden, påpeker Wikipedia.

Minidisc mot DCC

Likesom VHS hadde sin erkefiende BETA, hadde Minidiscen sin erkefiende Digital Compact Cassette (DCC) fra Philips og Matushita (nå kjent som Panasonic). DCC var allerede på markedet da Sony lanserte sin Minidisc, og som du gjetter oppstod en ny VHS/BETA-konflikt.

Begge sleit likevel med å kuppe markedet. DCC døde i 1996. Minidiscen var stor i Japan på 90-tallet, men av begrenset popularitet ellers. Brenne-CDers joviale pris i 1996 i tillegg til flashminne og harddiskbaserte audiospillere som dukket opp fra 1998 kuppet markedet. Dessuten var lanseringsprisen for høy, selv om den senere ble satt ned betraktelig.

Sony har likevel fortsatt å produsere Minidisc-enheter. Walkman-porteføljen av Minidisc-spillere fikk dødsdommen i september 2011. Sony sa likevel at de enn så lenge ville fortsette å ha modellen Hi-MD MZ-RH1 tilgjengelig, som en slags Minidisc-respirator, om man kan kalle det det.

MZ-RH1 inkluderte Sony-mikrofon og en begrenset støtte for Macintosh. Den har overlevd såpass lenge fordi enheten ikke har hatt kopisperrer, og at brukerne dermed har kunnet flytte sanger frem og tilbake - som med MP3-spilleren. Men etter et par år på dødscella, er det altså nå duket for Minidisc-spillerens siste måltid. Pressemeldingen om dato da bøddelen stiller opp dukket opp 1. februar i år.

DAT førte til Minidisc

Og mens vi først er i historieleksjonsland er det verdt å nevnte Digital Audio Tape (DAT), Sonys drapsforsøk på den analoge kassetten før de de bega seg i vei med Minidiscen. For egentlig hadde selskapet håpet DAT skulle gjøre seg gjeldende til formålet. Den ble introdusert allerede i 1987.

Men en kjent historie gjentar seg og stikker kjepper i hjula på DATs skjebne, for den amerikanske platebransjen, representert ved RIAA, var riktig så skeptiske. De var redd for uautoriserte DAT-piratopptak fra CD-er, LP-er og egne kassettopptak i den høye kvalitet DAT kunne by på, og lobbyerte kraftig i motstand, inkludert trusler om søksmål.

Platebransjen ble litt mildere i 1989 etter at Sony kjøpte plateselskapet CBS Records, og en avtale ble inngått mellom partene, som blant annet involverte sperre mot seriekopiering og rettighetsavgifter på spillere og DAT-kassetter solgt i USA.

Men DAT-spilleren var likevel grunnet sin teknologi dyr fra før. Og innen platebransjen og Sony ble venner, hadde forskjellen mellom japansk yen og amerikansk dollar blitt så stor at DAT-spilleren plutselig hadde blitt altfor kostbar for mannen i gata.

I tillegg ble svært få masseproduksjoner fra plateselskapene sluppet på slike digitale bånd. Ingen effektiv massedrapsmaskin for analogkassetter der, altså. Sony sluttet å selge slike maskiner mot slutten av 2005.

Ironisk nok, med tanke på platebransjens startsmotstand, var platestudioer selv ivrige DAT-brukere på 90-tallet, til produksjonsformål. Formatet hadde blant annet støtte for bedre lydoppløsning enn CD-en.

Enkelte film- og tv-studioer bruker det fremdeles, men i de fleste studiosammenhenger er nå harddisken kongen.

Arven lever videre

Uansett, nettopp fordi DAT var så sabla dyr, kom konkurrenten med nevnte DCC. Hvorpå Sony altså kom med sin økonomi-versjon Minidisc. Som nå altså snart dør. Mens CD-en, som ble utviklet først hver for seg, så i samarbeid, mellom Sony og Philips - kommersielt tilgjengeliggjort via faktiske opptak og avspillere i 1982, enn så lenge lever videre.

Tanken om digitale kassetter har historie helt tilbake til 1972.

Som en slags arv vil Sony likevel fortsette å reparere enheter som går i stykker, og enn så lenge fortsatt selge Minidisc som media. Produsenter som Onkyo har forsåvidt heller ikke kommet med kunngjøring om å slutte produksjonen av kompatible enheter.

(Historisk kilde: Wikipedia)