Spår speilrefleksens død

- Speilereflekskameraer vil miste sin markedsandel. Det er som å gå fra kasett til cd-spiller, sier Erik Skjerve.

Speilrefleksteknologien ble oppfunnet på slutten av 1800-tallet og ble masseprodusert på 60 og 70-tallet, sier Skjerve, nøkkelkundeansvarlig i Sony Nordic.

Naturlig utvikling

- Det er en naturlig utvikling at hybridkameraer vil ta over på markedet. For eksempel trenger du ikke lenger å putte inn speil på samme måte. Det gjør at kameraet vil bli mye mindre, men likevel gi like god bildekvalitet, sier Skjerve til IT-Bransjen.

Hybridkameraene er omtrent 60 prosent mindre og lettere enn dagens digitale speilreflekskameraer.

Han forteller IT-bransjen at speilrflekskameraer var en nisje og at vi nå må se fremover på alternativ teknologi.

- Jeg tror at over halvparten av kameraene på markedet vil være hybridkameraer, sier han.

Stort i Japan

Skjerve tror derimot at en del fotografer i studioer vil fortsette å bruke speilreflekskameraene.

- De vil nok bruke dette lenger, rett og slett fordi de ikke behøver å dra med seg alt utstyret rundt. Men for den jevne bruker som tar med seg kameraet vil disse kameraene bli uunværlig, sier Skjerve.

Etter at hybridkameraene kom på markedet i 2008 har de kapret de kapret omtrent fem prosent av det norske systemkameramarkedet. I Japan utgjør hybridkameraer 35 prosent og i Storbritannia er andelen 15 prosent av systemkameramarkedet.

- Hvorfor har ikke dette blitt en trend på det norske markedet?

- Vi som produsenter har ikke vært flinke nok til å fortelle om mulighetene hybridkameraene gir, mener Skjerve.

Nytt samarbeid

Sony prøver i samarbeid med Expert å få fokus på hybridkameraene. Gjennom en kampanje på hybridkameraer fra Sony og Panasonic håper Expert å sikte seg inn som markedsleder på den nye teknologien.

- Til nå har hybridkameraene kostet like mye som et semi-profesjonelt speilrefleks i Norge. Med den kampanjen vi nå lanserer senker vi prisene drastisk og gjør dermed denne teknologien mer tilgjengelig for våre kunder, sier Georg Husebæk, kategorisjef for foto og video i Expert i en pressemelding.

- De aller fleste som tror de ønsker seg et rimelig speilreflekskamera vil trolig ha mer glede av et hybridkamera fordi de får den uovertrufne bildekvaliteten i et kamera som er vesentlig mer praktisk å ta med seg og mye enklere å bruke, sier Husebæk.

Enkel i bruk

Det er Sony som i dag er ledende på hybridmarkedet med Panasonic i hælene med sin Lumix G-serie.

- Med dagens teknikk er de digitale fordelene betydelige, og Panasonic Lumix har utviklet et system der bildekvalitet, størrelse og enkel bruk står i fokus, sier Mac Berggren, Product Manager i Panasonic i en uttalelse.

Han har i likhet med Sony stor tro på at hybridkameraene er fremtiden.

- Du behøver ikke lenger være utdannet fotograf for å ta gode bilder og du behøver ikke lenger trene vekter for å orke å bære utstyret med deg, sier han.

Les om:

It Bransjen