Sterkere yuan gir dyrere pc-er

Sterkere yuan gir dyrere pc-er

Kinas yuan stiger i kurs. Sammen med komponentmangel og økte lønninger bremser det prisnedgangen på elektronikk.

Den kinesiske sentralbanken meldte nylig at de ville frigjøre den kinesiske valutaen fra den amerikanske dollaren for å sikre økonomisk vekst.

Fra tirsdag til fredag i forrige uke steg yuanens verdi med nærmere en halv prosent mot dollaren, og ifølge IDG News Service anslår Credit Suisse at den kan stige med så mye som fire prosent i løpet av de neste 12 månedene.

Det vil føre til fortsatt økte priser på pc-er og annen elektronikk.

Bremser prisnedgangen

I den globale elektronikkindustrien går prisene vanligvis ned over tid. Blant annet kutter brikkeprodusentene hele tiden kostnader ved å gjøre brikkene mindre, øke produksjonsvolum og så videre, og selv en oppbremsing av prisfallet er uvanlig.

Men etterhvert som yuanen stiger i verdi blir komponentene som brukes i mobiltelefoner, pc-er og annen konsumentelektronikk dyrere.

Ifølge Jim McGregor, teknologianalytiker ved In-Stat, kan valutaendringene resultere i at prisnedgangen på pc-er, som tradisjonelt har ligget på mellom 10 og 15 prosent årlig, bremses opp.

- Det er grunn til bekymring, spesielt for de markedene som opererer med syltynne marginer. Jeg tror ikke det vil føre til økte priser, men at vi vil se et opphold i priserosjonen på produkter som pc-er og dvd-spillere, sier han til AP.

Han får støtte fra George Shiffler, forskningsdirektør i Gartner. Til nyhetsbyrået sier han at han mener yuanen må stige mye mer i verdi for at det vil påvirke prisene. I likhet med andre økonomer tror han ikke det vil skje før tidligst om et år.

Komponentmangel og økte lønninger

Ifølge IDG News Service skriver investeringsbanken Credit Suisse i et notat at enkelte kinesiske produsenter nok vil finne måter å redusere kostnader på, men at andre kommer til å måtte øke prisene.

Situasjonen blir ikke bedre av at elektronikkprodusentene sliter med tilgangen på komponenter.

I løpet av finanskrisen bidro den økonomiske uroen og mangelen på finansering til at elektronikkprodusentene sluttet å investere i nye fabrikker. Med et globalt elektronikkmarked på bedringens vei har mange produsenter derfor fått problemer med å holde tritt med etterspørselen.

En annen utfordring for elektronikkprodusentene er de økte lønnskostnadene i Kina. Ifølge IDC har høyere lønninger lokket arbeiderne vekk fra elektronikkindustrien, noe som tvinger fabrikkene til å betale mer for å beholde arbeidskraften.

Samtidig har en rekke selvmord ved fabrikkene til Foxconn, en av verdens største elektronikkprodusenter med selskaper som Apple, Dell, Sony og Nintendo på kundelisten, ført til økte lønninger for arbeiderne.

- Kundene er fornøyde

Et av selskapene som den siste tiden har justert priser og produktsammensetning som følge av komponentmangel og økte lønninger er Acer.

- For første gang på fem år har den gjennomsnittlige utsalgsprisen økt noe. Det er sjeldent i bransjen vår, men kundene er ennå fornøyde, sier styreformann J.T. Wang til Financial Times.

Slike utfordringer er ifølge Wang imidlertid ikke uvanlige.

- Dette har ikke endret seg de siste ti årene. Dette er en konkurransepreget bransje, og enkelte aktører har måttet gi seg, men vi er fremdeles konkurransedyktige, sier han.

Overfor IDG News Service sier en representant for selskapet imidlertid at Acer ikke forventer at valutaendringene vil påvirke omsetningen ettersom selskapet ikke betaler produksjonskostnadene i yuan.

It Bransjen