Stor ståhei om start-knappen

Stor ståhei om start-knappen

Den klassiske Windows-startmenyen har blitt en kampsak for mange, og nå er Microsoft på gli. På en måte.

I Windows 8 forsvant den ikoniske startmenyen, for noen selve varemerket for Windows etter 1995.

Tidene endrer seg, mente Microsoft, som for fullt satset på at bruken av berøringsskjerm ville eliminere behovet for denne typen tekstbaserte meny akkompagnert av mini-logoer. Dessuten mente selskapet å ha statistikk som viste at færre brukte den.

Savner startmenyen

Men nå som Windows 8 har vært på gata en stund, viser det seg at det ikke er alle som er tilfredse med at startmeny-knappen har blitt erstattet med en knapp hvis eneste formål er å starte Internet Explorer.

Microsoft-gründer Paul Allen, som for ordens skyld ikke er direkte involvert i selskapet lenger, har vært blant de lunkne og erkjent at Windows 8 kan være forvirrende.

For under en uke siden kastet Forrester-analytiker J.P. Gownder seg inn i den opphetede debatten om start-menyen. Han argumenterte med at Microsoft må få startknappen tilbake i den kommende oppdateringen av Windows 8.

- Å gi brukerne velkjente verktøy, er ikke å overgi seg, men heller et tegn på at Microsoft lytter til kundene, sa analytikeren.

- Desktop forblir vesentlig for brukeropplevelsen, som betyr at det bør fungere minst like godt som i Windows 7, sier han ifølge Computerworld Danmark.

- Metro er startknappen

Det murres i de virtuelle korridorene om at noe kommer til å skje med startmenyen i neste stor-oppdatering av Windows 8, også kjent som Windows Blue.

Spørsmålet er hva som skal skje. Gjør Microsoft en kuvending, forblir ting som de er, eller gjør startmenyen «comeback» med ny funksjonalitet?

En av mulighetene noen ser som et alternativ, er en minimalistisk startmeny, med bare noen få alternativer tilgjengelig. Kontrollpanel, Slå av og Startskjerm. Dette var en tanke Microsoft hadde i et av de tidlige førversjonene av Windows 8 i 2011.

Andre medier har den siste tiden spekulert i at det vil bli et comeback for startmenyen, men at dens eneste oppgave vil bli å bringe brukerne tilbake selve metro-grensesnittet. Tilsvarende det den fysiske startmeny-logoknappen på Surface gjør.

Microsofts yppersteprest, administrerende direktør Steve Ballmer, har tidligere brumlet:

- Du har en hel skjerm som startknapp.

Og referert til det «flisbarserte» Metro-brukersnittet. Uttalelsen fra Ballmer falt da en journalist fra Associated Press i sin tid spurte om det var mulighet for startmeny-comeback

- Byttet plass, endret utseende

I 2011 forklarte daværende Microsoft at det å tukle med startmenyen ikke var noe de tok lett på - men at miljøet rundt Windows har endret seg og at Microsoft ønsket å sikre sin relevans i tråd med «den dynamiske dataverdenen».

De lente seg på statistikk som viste at det fra Vista til Windows 7 var skjedd et fall på 61 prosent i å bruke startmenyen for å gå til «Bilder». 56 prosent på «dokumenter». 42 prosent brukte startmenyen for å velge feltet «alle programmer». 11 prosent færre åpner startmenyen i det hele tatt. Ifølge Microsoft bruker folk i stedet oppgavelinjen, altså linjen startmenyen ligger på. Der introduserte de i Windows 7 hurtigtilgang til de nevnte mapper. Og derfor tok de vekk startmenyen i Windows 8.

Eller, det vil si, under lanseringen av Windows 8 i Stockholm mente Microsoft Norge at startmenyen strengt tatt ikke er fjernet. «Den er bare flyttet til en fysisk knapp. Og har endret utseende.»

- Du finner startmenyen om du ønsker den. Men jeg har brukt Windows 8 i 3-4 måneder og savner den ikke. Uten lærer man seg å arbeide mer intuitivt, sa administrerende direktør Hege Skryseth.

Pc-markedet sliter

Likevel er det altså murring i Windows-miljøet. Noen digger den nye løsningen. Andre misliker den. En drøss programvareselskaper har sett sitt snitt til å tjene noen kroner på å selge løsninger som «emulerer» den gamle startmenyen. StartIsBack, Start8, StartW8, Pokki og Power8 er noen eksempler.

Blant nordmenn har Hans Petter Nygård Hansen blogget om hvordan det går for Windows 8. «Folk vil ikke ha fliser i fleisen,» konkluderte han, og påpeker at Windows 8-salget går ikke så bra som håpet.

Det har også rammet pc-markedet som sådan, peker han på, og viser til Computerworlds søstermagasin It-Bransjen, der Dell går hardt ut og fordeler noe av skylden for sitt dårlige resultat på nettopp Microsofts nye operativsystem.

Fasit i juni

Det er fristende å se på sammenhenger og årsaker. Hvorvidt startmenyen er er en så stor kampsak for enkelte at det har oppstått boikott for noen, er vanskelig å spekulere i. For mangelfullt salg kan selvfølgelig også skyldes naturlige svingninger.

Windows 7 har vært på markedet en stund, og er ansett som trygt valg etter Windows XPs pensjon. Så skal man også huske at mellom XP og 7 kom Vista, som ikke gjorde det så bra. Kanskje Windows 8 har havnet mellom to svært velrennomerte godstoler på lik måte som Vista. Selv om det selvfølgelig muligens er litt tidlig å konkludere med at Windows 9 er velrennomert.

Så det blir spennende å se hva som kommer i Windows 8.1, Windows Blue, den kommende storoppdateringen. I tillegg til rykter om startmeny i en eller annen form, sies det at Windows Blue også vil gi brukerne mulighet til å boote rett inn i desktop-modus, og dermed gå utenom startskjermen uten å måtte betale noen dollars for en tredjepartsløsning som gjør samme nytta.

Det forventes at Windows Blue skal demonstreres på en utviklerkonferanse i regi av Microsoft i juni.

It Bransjen