Store G handler hos Store Blå

Store G handler hos Store Blå

Google fortsetter å kjøpe patenter av IBM. Ruster seg mot mobilitetssøksmål.

Google annonserer at de har kjøpt 222 patenter som de legger til de 2000 andre patentene de har kjøpt fra IBM - også kjent under kallenavnet "Big Blue". Patentene ble overført fredag som var og omfattet patenter innen alt fra e-posthåndtering og serveradministrasjon til e-handel og mobil nettsidevisning, melder PC World US .

Den direkte relevansen for produktutvikling hos Google er ikke umiddelbar enkel å få øye på. Men talspersoner for selskapet har tidligere sagt at selskapet skaffer seg patenter som vern mot søksmål.

Dette innebærer både et vern mot søksmål der Google har dekket seg med patenter, men også rent terrorbalanse: - Om dere saksøker oss for brudd på det patentet dere eier, saksøker vi dere for å bryte et annet patent som vi eier.

Vil verne Android

Google kontrollerer verdens største smartmobilplattform Android og utvikler massiv støtte av egne tjenester i denne plattformen. Det forklarer også behovet for å ha sitt på det tørre.

Rett rundt hjørnet er også gjennomføring av gigantoppkjøpet Google gjorde av Motorola Mobility i fjor. De 12,5 milliarder dollarne (74,34 milliarder norske kroner) Google betalte, var sterkt motivert av 24 000 patenter innen mobilitetsløsninger.

Selv om IBM selger noen tusen patenter, er de neppe ute og kjører. Selskapet er verdens største patentholder, og tok ut over 5000 patenter i USA alene i 2010.

Pi milliarder for patenter

Google legger ikke skjul på at de ikke er overbegeistret for å bruke tid og penger på å kjøpe patenter. Men de liker runde tall, og 2222 patenter fra IBM føyer seg inn i rekka. Selskapet demonstrerte begge deler under en av de store brannsalgene etter Nortel-konkursen i fjor. Der tapte Google budrunden for et konsortium der blant annet EMC og Apple var med. Men søkegiganten bød nesten bare matematisk signifikante tall, som pi milliarder dollar .

I den virkelige verden er det å kjøpe seg patenter man ikke har utviklet for å verne seg mot patentsøksmål fra andre som eier patenter de ikke har utviklet temmelig vanvittig. Men i nordamerikansk erstatningsrett betraktes denne virkeligheten som et uinteressant spesialtilfelle. Med mindre noen tar ut et patent på den.

It Bransjen