Den store IQ-bløffen

Den store IQ-bløffen

Saken om nettleserbrukernes IQ var sludder og oppspinn.

Computerworld og en rekke andre anerkjente medier, inkludert BBC, CNN, Telegraph og Forbes, rapporterte nylig en sak der selskapet Aptiquant hevdet de på bakgrunn av en omfattende studie hadde funnet en sammenheng mellom folks IQ og hvilken nettleser man bruker.

Les saken her: Opera-brukere har høyest IQ

Resultatene tydet angivelig på at folk som bruker Internet Explorer hadde lavere IQ enn folk som bruker andre nettlesere, og at Opera-brukere var blant de smarteste i klassen.

BBC har i ettertid gjort grundigere undersøkelser av Aptiquant, og funnet ut at selskapets nettside bare er en måned gammel. Videre er bildene på ”Our Team”-siden sakset fra en legitim fransk bedrift kalt Central Test, med navnene endret. Bildene er nå fjernet.

Innrømmer alt

På Aptiquants nettsider innrømmes det nå at hele saken var en bløff, diktet opp av Tarandeep Gill, som presenterer seg selv som dataprogrammerer og webutvikler. Gill skriver at motivet for bløffen var at han er svært frustrert over Internet Explorer, spesielt versjoner 6.0 og 8.0, som han mener mangler kompatibilitet med webstandarder.

Målet med bløffen var derfor å skape litt blest og ”forhåpentlig overbevise noen IE-brukere om å slutte å bruke den nettleseren”.

Videre har Gill publisert en liste med 8 punkter som han mener burde avslørt saken som bløff på mindre enn fem minutter.

Opera-bruker ble lurt

Undertegnede journalist bruker selv Opera flittig, men gikk likevel rett på limpinnen, og kan derfor i etterpåklokskapens ånd vedgå at det er lite hold i påstandene om at Opera-brukere er smartere enn andre. Vi beklager at vi gikk fem på!

It Bransjen