Store skjermer blir dyrere

Store skjermer blir dyrere

Prisøkningen som følge av produsentenes hamstring av paneler vil vare ut kvartalet, mener Isuppli.

Prisene på lcd-paneler større enn 10 tommer har økt i februar som følge av at tv- og pc-produsenter og systemintegratører har fylt opp lagrene med de skjermene som ble solgt ut i forbindelse med julesalget.

Sweta Dash, ansvarlig for analyse av lcd-markedet i analysebyrået Isuppli sier at situasjonen trolig vil vare ut kvartalet.

- Dette vil bidra til at omsetningsnedgangen i første kvartal ikke vil gå tilbake like mye som tidligere år. Første kvartal er vanligvis en treg sesong for det globale markedet for store lcd-panaler som følge av den årlige salgstoppen i desember, sier hun til britiske Computer Reseller News (CRN).

Bedre enn forventet

Salget av lcd-skjermer med 3,8 prosent i 2009, ifølge Isuppli. Det er bedre enn hva produsentene forventet ved inngangen til 2009.

Det globale salget av lcd-skjermer økte fra 170,1 millioner enheter i 2008 til 176,5 millioner enheter i 2009. Fremover spår Isuppli at lcd-salget vil vokse til 211,5 millioner i 2013, noe som gir en årlig vekst på 4,5 percent fra 2008.

Også analysebyrået Meko, som spesialiserer seg på skjermmarkedet, melder om en økning i salget av flat-tv-er i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA) mot slutten av 2009.

- Imponerende markedsvekst

Isuppli anslår at den gjennomsnittlige prisøkningen vil tilsvare mellom to og tre dollar per skjerm, mellom en og to dollar for bærbare pc-er og mellom to og tre dollar for tv-er.

Analysebyrået ser videre for seg at den globale omsetningen av store lcd-paneler vil nå 17,3 milliarder dollar i første kvartal, ned med 5,1 prosent fra omsetningen på 18,2 milliarder dollar i fjerde kvartal 2009.

- Markedsveksten i første kvartal var imponerende sammenliknet med samme periode i 2009. Omsetningen økte med 66 prosent fra 10,4 milliarder i første kvartal, sier Sweta Dash.

It Bransjen