Strykkarakter for ERP-giganter

Strykkarakter for ERP-giganter

- Sap og Oracle er mindre brukervennlige enn lettere konkurrenter.

Ifølge Advince, et Stockholmsselskap som hjelper bedrifter finne ut hvilket forretningssystem de bør bruke, kan bedrifter flest spare mange millioner på å velge mer brukervennlige systemer.

De har satt seg ned med den frittstående brukervennlighetseksperten Nigel Claridge og sjekket brukervennlighet via den internasjonale metoden Sumi. Resultatet er dystert for giganter som Sap, Oracle og Agresso, skriver Computer Sweden.

De har opparbeidet seg en database med 2000 – 3000 produkter, og deres tester viser at mindre og mer spesialiserte forretningssystemer klarer seg betydelig bedre når det gjelder brukervennlighet enn de som er bredere og tilpasset for mange brukere.

Millioner

Dette betyr også noe for lommeboka.

- Vi mener at de største gevinstene i en forretningssysteminvestering har med brukervennlighet å gjøre, sier Claridge.

Et eksempel er den nylige sammenligningen mellom Movex og Pyramid i en organisasjon med 100 brukere. Pyramid hadde en betydelig bedre skår på brukervennlighet i Sumi-testen, og i penger viser Advinces analyse at gevinsten i økt effektivitet blir på 15 millioner svenske kroner per år.

- Og selv ikke dette eksempelet er ekstremt, sier Clardige.

Han er ikke urolig for feil i analysene.

- Vi gjør følsomhetsanalyser også. Selv om vi bare skulle ha rett om effektivitetsgevinsten til 40 prosent, får man en tilbakebetaling av de investerte pengene.

- Sap blir kjøpt opp

Basert på de omfattende målingene mener Advince å fortsatt ha tørre føtter når de sier den tyske giganten Sap ligger dårlig an. Sap er det største forretningssystemet, særlig i Europa, men ligger seks plass fra jumbo når det gjelder brukervennlighet i Advinces tester. Vinneren blant diesellokomotivene av forretningssystemer er Oracle

Clardige kommer med en overraskende spådom:

- På sikt forsvinner Sap. Akkurat som med Digital, som vare den ledende dataleverandøren på 80-tallet. Hvem hadde trodd Compaq skulle kjøpe dem 16 år senere? Det kommer til å skje med Sap også, sier han.

Problemet er at Sap har for stor arv fra fordums tid å dra på, da forretningssystemer var ment for et fåtalls eksperter. Ifølge Claridge er det ikke slik i dag lenger, og derfor er han også skeptisk til Oracles eksistens i markedet.

Han mener den amerikanske kjaptvoksende nykommingen Netsuite er mer modent utformet for dagens krav.

Nordisk tankegang

Men heller ikke her er det lett å få innpass i Norden eller Europa som sådan, ettersom systemet er bygget på amerikanske revisorprinsipper, som skiller seg mye fra de europeiske.

Claridge tror det er det som er årsaken til at Oracle ikke har fått spesielt godt fotfeste her. For Nordens del har han større tro på svenske Monitor eller norske 24sevenoffice.

- Og her kommer det et tema til: leveranse av funksjonalitet. Det blir flere, mer spesialiserte leverandører som er «best of breed» for funksjoner som lagerholding og regnskap. De kommer til å ligge på nettet, og prisen kommer til å rase, spår Claridge.

It Bransjen