Styrer Windows 8 med øynene

Styrer Windows 8 med øynene

Svensk blikkfanger vekker oppmerksomhet: Musepekeren hopper direkte dit du fester blikket på skjermen.

Det svenske selskapet Tobii er på CES i Las Vegas for å promotere sin øyesporingsteknologi, som gjør det mulig å styre musepekeren på skjermen på nettbrett og pc-er kun ved hjelp av blikket.

Teknologien bruker en sensor bygget inn i en monitor som sporer øynenes bevegelser og oversetter dem til handlinger på skjermen. Istedenfor å bruke en mus eller berøringsflate til å styre musepekeren, vil du ved å feste blikket for eksempel på en lenke kunne flytte pekeren dit umiddelbart, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Lignende teknologier brukes i dag av markedsundersøkelsesselskaper for å studere hvordan forbrukere flytter blikket rundt på nettsider, slik at man kan lage annonser og plassere dem mest mulig hensiktsmessig i forhold til dette. Men slik teknologi er i dag for dyr for å brukes i konsumentmarkedet, der en ”blikksporer” som festes til skjermen kan koste så mye som 6000 dollar, ifølge talskvinne Sara Hyléen hos Tobii. Dagens løsninger er også for klumpete til å kunne bygges inn i bærbare maskiner.

MER FRA CES:

Her er de fattiges nettbrett
- Snart kommer USB 3 for mobilen

Men Tobii jobber altså med å overkomme disse hindringene, og har bygget et ”blikkfanger”-grensesnitt for arkadespillet Asteroids, som selskapet demonstrerer på CES. Søndag viste Tobii også frem et grensesnitt bygget for Microsofts kommende Windows 8-operativsystem.

Teknologien vil ikke erstatte tasting, som fremdeles går fortere for hånd. Men Tobii demonstrerte hvordan teknologien kan brukes til å flytte musepekeren direkte til hvor brukeren fester blikket på skjermen, noe som gjør navigering på nettsider raskere og enklere enn med tradisjonell mus eller berøringsplate/skjerm.

Helt fascinert

Den anerkjente teknologibloggen Gizmodo er over seg av begeistring for svenskenes teknologi.

- Tobii er like fascinerende som multiberøring en gang var, like imponerende som Wii var og som Kinect er i dag, og en naturlig utvikling av ”fremtiden”, skriver Gizmodo.

- Tobiis øyekontrollenhet, som ser ut som en horisontal rektangulær glassobelisk festet til laptopens hengsel, er svært nøyaktig. Systemet krever en personlig kalibreringstest før du bruker den og litt unike fingerbevegelser (minner om på en smarttelefon), men når det er tilpasset, er det bare fantastisk. Det er nøyaktig som en skarpskytter, Tobii bommet aldri på målet mitt med mer enn et par piksler. Det er lynraskt (...) og kan styre alle fingerbevegelser som er tilgjengelig i Windows 8, skriver en begeistret Casey Chan hos Gizmodo.

Å lese kroppsbevegelser og ansiktsuttrykk, slik Microsofts spillkontroller Kinect gjør, er enklere enn å spore øyebevegelser. Hyléen tror derfor det vil kunne ta opptil to år før Tobiis teknologi blir tilgjengelig for vanlige pc-er.

It Bransjen