Svært få bruker peer-to-peer

Svært få bruker peer-to-peer

Dramatisk nedgang i bruk av tidligere storhetsprotokoll for fildeling.

Peer-to-peer-protokollen (P2P) for fildeling har tidligere utgjort en dominerende del av internettrafikken. I 2007 gikk 30 prosent av nettrafikken som P2P, for eksempel ved hjelp av Bittorrent.

Nå har trafikken falt radikalt. I 2011 står P2P for bare rundt fire prosent av trafikken, ifølge sikkerhets- og overvåkingsselskapet Arbour Networks, skriver Computer Sweden.

Alltid åpent

Trafikken har flyttet seg til web. I løpet av fire år har nettsidene blitt flere og mer pålitelige, samtidig som teknologien har blitt enklere, billigere og bedre, ifølge forsker Craig Labovitz i Arbour Networks.

- Om du ville se en film i 2007 så var kanskje bittorrent den eneste måten å gjøre det på. Du startet din P2P-klient og ventet. Det kunne ta timer og du visste heller ikke hva du fikk. I dag kan du få høyere kvalitet og pålitelighet på web, sier han.

Han trekker frem eksempler som Rapidshare og Megaupload, der brukeren på noen få klikk laster ned filmer, sanger og spill. Teknologien er også mer tilgjengelig.

- Arbeidsplassen kan blokkere P2P-teknologi, operatøren kan blokkere video, men web fungerer formodentlig uansett hvor du er, påpeker Labovitz.

Comeback

At P2P nesten er utryddingstruet, kan skyldes at teknologien har vært under angrep fra internettleverandører, blant andre. For noen år siden ble protokollen sett på som en trussel mot nettstabilitet – man var bekymret for at linjene ikke ville klare ta unna trafikken som ble generert av kundene.

Ironisk nok kan det være nettopp kommersielle aktører som tidligere hatet protokollen som kan bli redningsbøyen for P2P. I tiden fremover kommer det å bli vrient å opprettholde tilstrekkelig høy kvalitet for å kunne strømme filmer i HD-kvalitet – derfor ser de kommersielle aktørene nå på muligheten for å kunne bruke P2P.

Dermed står teknologien muligens overfor et comeback.

It Bransjen