SYNES DU DETTE IRRITERENDE?

SYNES DU DETTE IRRITERENDE?

Da bør du være forsiktig på nettet i morgen, FOR DA ER DET CAPS LOCK-DAGEN!

BRUK AV CAPS LOCK ER MEST KJENT FOR SINTE KOMMENTARER I DEBATTER PÅ NETT OG KOMMENTARFELTER TIL NETTAVISER OG SOSIALE MEDIER, OG ER OGSÅ KJENT SOM Å "SKRIKE" PÅ NETT.

Caps lock setter tastatur på datamaskiner til bare å skrive STORE BOKSTAVER. Å bruke caps lock i meldinger på nett og andre medier som SMS er regnet som svært uhøflig.

ULIKE SIGNALER

Se for eksempel hvordan bruk av caps lock endrer denne setningen fra høflig til rabiat:

  • Jeg ønsker ikke å bytte mobilleverandør.
  • JEG ØNSKER IKKE Å BYTTE MOBILLEVERANDØR.

I tillegg er tekst skrevet i caps utrolig vanskelig og irriterende å lese i forhold til tekst skrever med normale, små bokstaver. Årsaken er at alle bokstavene er like høye, og hele teksten ser ut som en eneste stor masse av tekst. Det er heller ikke lett å se mellomrom i teksten når man bruker bare store bokstaver, og det bidrar til at tekst skrevet med bare store bokstaver er vanskelig å lese.

HJERNEFØDE!

Slitsomt er det også, for hjernen bruker mer tid på å tyde hver enkelt bokstav. Så ikke bare er tekst skrevet i caps VANSKELIG Å LESE, DET TAR OGSÅ MYE LENGRE TID. Når man leser normal tekst, slik som dette, leser vi ikke hver enkel bokstav. Vi leser ord, og vi kjenner raskt igjen forskjellige ord blant annet på grunn av hvordan de ser ut gjennom å tyde formen på ordene. DET KLARER VI IKKE NÅR TEKSTEN ER SKREVET I CAPS!

Typografi-interesserte kan forresten få glede av denne artikkelen på Wikipedia.

Og vær så snille, International Caps Lock Day bør feires med måte. Vær høflig på nett, bruk caps så lite som mulig.

Andre Internasjonale Caps Lock dager er 28. juni og 22. august. Markeringen startet i 2000 som en parodi på helligdager.

Les om:

It Bransjen