Tar eksamensjuks med ny teknologi

Tar eksamensjuks med ny teknologi

Eksamensvakter i Taiwan med spektrumanalysator for å stoppe juksemakere.

Politiet i Taiwan går nye og høyteknologiske veier for å hindre eksamensjuks.

Sist ut er bruken av spektrumanalysatorer, som nylig avslørte tre uheldige juksemakere under en eksamen for kommende offentlig ansatte.

Spesiallaget

Spektrumanalysatoren måler frekvensinnholdet i et signal, og kan blant annet brukes for å sjekke signaler fra en mobiltelefon. Vanligvis benyttes apparatet av leverandører av teletjenester for å måle styrken på telefonsignaler, men produsenten Rohde & Schwarz ble bedt av Taiwans nasjonale kommunikasjonskommisjon om å levere et spesiallaget apparat.

- De sa ikke hva de skulle bruke det til. De bare fortalte oss hva vi skulle lage, og først senere fant vi ut hva apparatet var for, sier Rohde & Schwarzs senioringeniør Lai Cheng-heng til Computerworlds nyhetstjeneste.

Registrerer mobilaktivitet

Som de fleste andre steder er man også i Taiwan pålagt å skru av mobilene når man tar eksamen, for å hindre at telefonen benyttes til juks. Spektrumanalysatoren registrerer om det likevel foregår aktivitet til og fra mobiler i eksamenslokalet.

- Hvis de ringer ut vil de bli oppdaget, sier Lai.

Selv om apparatet ikke bestemt kan identifisere kilden til signalene kan den likevel snevre inn området det kommer fra såpass at det er mulig å ta juksepaven.

Snart standardutstyr?

Etter hva Rohde & Schwarz kjenner til er dette første gang en spektrumanalysator er tatt i bruk for å hindre eksamensjuks. Men trolig blir det ikke den siste.

En av politimennene som deltok under oppdraget beskrev i hvert fall apparatet som svært effektivt, så kan hende vil dette snart være standardutstyr på universiteter og høyskoler verden over.

It Bransjen