Tech Data skal selge Dell

Tech Data skal selge Dell

To av verdens største distributører skal samarbeide med Dell. Det kan bety at Tech Data på sikt får distribuere Dells produkter i Norge.

Dell tar nå det siste skrittet i retning av en fullverdig indirekte salgsmodell. Gjennom ferske distribusjonsavtaler med Ingram Micro og Tech Data skal selskapet nå ut til flere forhandlere.

Distribusjonsavtalene gjelder salg av skjermer og ferdigkonfigurerte pc-er. I første omgang rettet mot små og mellomstore bedrifter. Distributørene starter med 11 stasjonære modeller og tre bærbare modeller, og til å begynne gjelder avtalene USA og Canada. Om samarbeidet fungerer bra vil imidlertid avtalene utvides til å omfatte også andre land og flere produktlinjer.

På det nordamerikanske markedet har Dell i dag rundt 15 000 forhandlerpartnere som hittil har kjøpt produktene direkte fra selskapet. Flere og flere har imidlertid etterspurt distribusjonsavtaler som gjør at de kan få ferdigkonfigurerte pc-er i løpet av en 24- til 48-timers periode, og Dell håper tiltaket vil kunne gi raskere service til forhandlerne som er rekruttert gjennom selskapets Partnerdirect-program.

- Vi ser en mulighet til å vokse og utvide tilbudet til partnerne våre. Jeg forventer at Ingram Micro og Tech Data kommer til å rekruttere nye partnere, sier Greg Davis, ansvarlig for kanalsalg hos Dell.

Tror på servere og lagring

I en rapport skriver Brian Alexander i analysebyrået Raymond James & Associates at annonseringen representerer et skifte i Dells måte å tenke på.

- Denne beslutningen vil primært adressere forhandlere som er bekymret for lang leverengstid. I dag tar et kjøp av Vostro-maskiner typisk fra 6 til 12 dager. Med distributører kan Dell dempe bekymringene ettersom de vil kunne tilby et lager med standardiserte produkter og er i stand til å sende ut produkter i løpet av 24 timer, skriver han.

Ifølge Alexander kan distribusjonsavtalene bidra til å øke Dells omsetning med inntil en milliard dollar forutsatt at selskapet greier å ta 15 prosent av markedet for pc-er som nå selges gjennom Ingram Micro og Tech Data.

Det vil tilsvare rundt en eller to cent mer i inntjening per aksje, men dette vil kunne øke ettersom flere produktlinjer omfattes av distribusjonsavtalene, skriver Alexander. Spesielt tror han at Dells serverportefølje og Equallogic-serie med lagringsprodukter vil bli godt mottatt i kanalen.

Forutsetter merverdi

I Europa har Dell i dag fire spesialavtaler med distributører i Storbritannia og Benelux.

Dells norske kanalsjef Marthin Storm Hansen kaller beslutningen om å samarbeide med distributører en naturlig oppfølging av jobben Dell allerede har gjort mot partnerkanalen.

- Vi tar pulsen på partnerapparatet og kundene til enhver tid, og dersom en distributør kan gi en merverdi både for partnere og kunder er det selvfølgelig interessant. Men per dags dato har vi ingen planer om å etablere noe distributørledd i Norge.

Les om:

It Bransjen