Teled tror på overskudd i år

Teled tror på overskudd i år

Teled er på beina igjen etter MTU-konkursene. Nå blir det mindre distribusjon og mer satsing på selskapets egne Simonsen-mobiler.

MTU Gruppen gikk konkurs i februar i fjor etter en mislykket satsing på et nytt mobilnett.

Lenge så det mørkt ut også for datterselskapet MTU Distribusjon, som nå heter Teled. Selskapet hadde 30 millioner kroner i gjeld til MTU Gruppen. Konsernet hadde ikke lenger råd til å finansiere selskapet og måtte velge mellom å legge ned eller selge.

I september 2008 ble MTU Distribusjon og datterselskapene derfor overtatt av de ansatte og tidligere eiere i morselskapet og skiftet navn til Teled. MTU skiftet på sin side navn til Kjedekontoret, men gikk konkurs like etter.

I løpet av det drøye året som har gått siden relanseringen av distribusjonsselskapet har Teled forbedret bunnlinjen kraftig. Årsresultatet er redusert til et minus 1,3 millioner kroner fra underskuddet på 14,4 millioner kroner i 2008.

- Vi trodde vi skulle klare et overskudd. Men med tanke på den snuoperasjonen vi som selskap har vært gjennom er vi godt fornøyde, sier Roger Bakke, administrerende direktør i Teled.

Stor omstilling

Omsetningen endte på 58 millioner kroner. Det er en nedgang på 35 prosent fra omsetningen på 89,8 millioner kroner i 2008, som ifølge Bakke først og fremst skyldes omorganiseringene som Teled har vært gjennom.

I løpet av året har selskapet blant annet etablert et sentralisert varelager i Kungsbacka i Sverige som betjener forhandlere i Skandinavia og andre europeiske land.

- Det har vært en stor omstilling, men det har gått veldig bra. Vi var et relativt tungt selskap da vi var del av MTU Gruppen. Nå er vi frigjort helt fra det gamle selskapet og har begynt på nytt igjen, sier Bakke.

Nå blir det mindre fokus på egen distribusjon og mer satsing på utvikling av tilbehør til mobiltelefoner og markedsføring av Simonsen utover landegrensene.

- Vi har tidligere hatt fokus på omsetningen fra salget av originale merkevarer gjennom distribusjon. Når det svinger på store kampanjer blir det ofte store tall. I 2009 har vi renset opp litt og valgt å fokusere på en litt annen måte. Vi tjener mye mer på å lage produkter selv, sier han.

Relanserer Simonsen

En helt sentral del er produksjon av håndsett og bordtelefoner under Simonsen-merkenavnet.

Simonsen Telecom var et norsk selskap med lang historie, som blant annet produserte NMT-telefoner på 1980-tallet. Etter flere oppkjøp ble selskapet i 1998 nedlagt og Simonsen-varemerket overtatt av MTU Telecom. Merkevaren ble så liggende brakk i flere år før produksjonen av bordtelefoner med gsm ble tatt opp igjen i 2008.

Nå har Teled lansert to nye norskutviklede mobiltelefoner. Simonsen Freeway F-510 er en robust og vanntett mobiltelefon med walkie-talkie og plass til støtte to sim-kort. Den andre modellen, Simonsen BB-200, er enkel mobiltelefon med store taster som er rettet mot senior- og hjemmetelefonmarkedet.

Begge telefonene skal være tilgjengelige i desember, og Bakke forteller at pågangen har vært stor. Blant annet har en finsk distributør kjøpt opp et parti på 5 000 telefoner.

- Tidligere importerte de større kjedene mye selv, men dette har mer eller mindre borte siden det er lite å hente på service. Det gjør at vi nå har et godt utgangspunkt i Norden

- Overskudd i 2010

Teled har også hatt et godt år i Sverige, med økende omsetning gjennom datterselskapet MTU Distribusjon AB som ifølge Bakke har avtaler med "de fleste" kjedene.

Han forteller at Teled ellers er fornøyd med 2010 så langt, og mener det ligger an til å bli et godt regnskapsår.

- Vi skulle gjerne lansert Simonsen litt før. Men når vi nå får med dette på slutten av regnskapsåret vil det nok bli et ganske greit år. Vi er et selskap i vekst igjen, og forventer overskudd i år og et ennå større overskudd i 2011, sier han.

- Vi har også mange planer og nye produkter vi ikke har gått ut med ennå som vi vil posisjonere utover kommende kvartaler.

It Bransjen