Termostat med iPod-aner

Termostat med iPod-aner

iPod-ens far introduserer Nest, som lærer seg hvilke temperaturer du foretrekker og når.

Hvis Apple skulle lage en termostat, ville den sannsynligvis ligne på Nest.

Kanskje ikke så rart, ettersom den nye dingsen kommer fra mannen som blir kalt «iPod-ens far», nemlig Tony Fadell.

Tony Fadell begynte i Apple i 2001, og ledet utviklingen av iPod - og etter hvert iPhone - frem til han forlot selskapet i 2008. Og i fjor startet han selskapet Nest Labs.

Kan styres fra mobilen

«Nest Learning Thermostat» er ganske enkelt en ny termostat som skal hjelpe deg å spare både strøm og penger.

Termostaten programmerer seg selv ved å lære hvilke temperaturer du foretrekker og når, i tillegg til at den justerer temperaturen når du ikke er hjemme. Om høsten eller vinteren trenger du bare å skru termostaten opp når du trenger det, skru den ned på natten eller når du drar hjemmefra, og så vil Nest lære seg innstillingene og justere seg selv deretter.

Nest har innebygd wlan-støtte, og ifølge PC World USA skal du kunne styre dingsen over trådløsnettet fra din datamaskin, smarttelefon eller nettbrett - også fra avstand. Termostaten bruker også den innebygde wlan-tilkoblingen for å finne ut hvilke temperaturer det er i ditt område, for å bedre kunne tilpasse innendørstemperaturen på en mer energieffektiv måte.

Termostatens design er enkel og stilfull på samme måte som du ville forventet at et Apple-produkt ville vært.

- Men det dreier seg om mer enn bare utseendet. Oppvarming og avkjøling utgjør halve strømregningen. Alle tenker grønt, bytter lyspærene, men det er en dråpe i havet sammenlignet med hva termostaten din kan spare. Og når du innser at over 10 millioner termostater blir solgt hvert år i USA alene..., skriver Fadell i et blogginnlegg.

Nest-termostaten har en 1,75-tommer stor berøringsskjerm med en oppløsning på 320 x 320 piksler, og kommer med et oppladbart lithium ion-batteri. Med i pakken kommer også et monteringssett pluss en spesiallaget skruttrekker. Installasjon skal være en enkel sak, skal vi tro produsenten.

For å justere temperaturen, trenger du bare å vri på den ytre ringen rundt skjermen. Termostaten har dessuten en bevegelsessensor som gjør at den lyser opp når du nærmer deg den. Skjermen blir rød når den varmer opp huset, og blå når den kjøler ned huset. Sparer du strøm, vil et grønt blad være synlig, slik at du enkelt kan se om du er på rett vei hva gjelder strømsparingen.

Nest kan som nevnt styres fra avstand enten via nettleseren eller fra en iOS-app. En Android-app skal også være under arbeid. Termostaten kommer i salg i USA i november og vil koste 249 dollar, nesten 1400 kroner. Les mer på nest.com.

It Bransjen