TEST: Corsair Raptor M40 Gaming Mouse - Optisk og forenklet spillmus

Med Raptor M40 ønsker Corsair å fri til dem som foretrekker optisk, men har det noe for seg?

Publisert Sist oppdatert

Vi bruker mye tid på spill og moro på pc-en, og for å ha marginene på vår side i heftige kamper på nettet har vi i mange år byttet mye fra en mus til en annen i jakten på den perfekte spillmusa. Selv om vi har en god samling spillmus å velge fra, og svært mange er gode både til jobb og spill, er det et par favoritter vi som oftest ender tilbake på etter endt testing.

De siste par årene har vi foretrukket Corsairs Vengeance M60 og M65, og før den tid var blant annet Microsoft SideWinder X8 og Logitech G5 og G700 blant våre absolutte favoritter. En av hovedgrunnene til at de siste årene alltid har endt opp tilbake på Corsairs skytespillmus, er en kjekk liten knapp på venstre side. Denne er utstyrt med et lite trådkors, og er tiltenkt dem som liker å leke at de er snikskyttere i skytespill - eller som tidvis trenger ekstrem presisjon i for eksempel Photoshop.

En stund nå har vi latt en av Corsairs enklere og, i utgangspunktet, rimeligere spillmus være fast følge når vi har sittet ved pc-en. Rent designmessig er Corsair Raptor M40 Gaming Mouse svært like storebror M65. Men der M65 er bygd opp rundt et stilig aluminiums-chassis, er Raptor M40 laget av plast. Rent utseendemessig foretrekker vi M65s aluminiumsdesign, men utover det er det i praksis ingen forskjell. Formen og komforten er den samme, og Raptor M40 er både relativt liten og behagelig i bruk.

Vektjustering for de fintfølende

Corsair har valgt å gjøre som en god del andre produsenter, og har gjort det mulig å justere vekten på Raptor M40. Vektjusteringen skjuler seg under tre kraftige skruer på undersiden av musa, to i front og en i bakkant. Innenfor hver skrue er det plassert et lite lodd, og du kan fjerne ett eller flere av disse for å justere totalvekten, eller vektfordelingen. Vi valgte å la alle de tre loddene ligge på plass, noe som ga en passe tung og behagelig mus.

 

I tillegg til bruk av plast i stedet for aluminium skiller det seg også i hva som skjuler seg inne i Raptor M40. For mens spillmus flest i dag benytter seg av en lasersensor for å lese overflaten og overføre bevegelsene dine på musematta til skjermen, har Corsair valgt en optisk sensor til Raptor M40.

Mange vil nok tenke at det høres vel gammeldags ut, i teknologisk sammenheng. Det er imidlertid slik at en del av de mest hardbarkede gamerne, og mange av proffene, fortsatt tviholder på optisk sensor. Grunnen er at lasersensorer i visse tilfeller kan være noe plaget med akselerasjonsproblemer og hakking - og det kan være forskjellen på seier eller tap i seriøse kamper. Dette er imidlertid noe de aller fleste neppe noen gang vil være plaget med. Dermed kan man gjerne se bort fra den problematikken, og heller veier ulemper opp mot fordeler når man skal vurdere optisk versus laser.

Mer allsidig med laser

De aller fleste er nok vant til å bruke lasermus, og har vært det en del år nå. En lasersensor er mindre kresen på overflater, og fungerer på nesten hva som helst. Den kan ha svært høy presisjon og hastighet, og kan i mange spillmus justeres helt etter eget ønske. En optisk sensor bommer på omtrent 2,5 av de tre punktene.

En mus med optisk sensor er relativt kresen på hva slags overflate du bruker den på, selv om dette har blitt noe bedre med moderne, optiske sensorer. Med optisk mus er det enda viktigere å ha en god musematte, enn om du bruker en lasermus. Det er så klart alltid lurt å ha en god musematte, spesielt om du spiller mye. Det er imidlertid sånn at mens du kan klare deg halvgreit med nesten hva som helst med en lasermus, vil en optisk mus gjerne hakke og krangle om du ikke har et godt nok underlag til den.

Som med Corsairs andre mus, og mus fra flere andre produsenter, er det mulig å la Raptor M40 analysere underlaget. Ved hjelp av disse dataene skal den visstnok justere seg slik at den fungerer optimalt med nettopp din musematte. Vi kan ikke si vi merket nevneverdig forskjell, men for de ekstremt fintfølende kan det muligens ha noe for seg. Vi mistenker nok mest at det er en gimmick, om enn en på papiret tøff en.

Delvis justerbar hastighet

Produsentene av moderne spillmus med lasersensor skryter gjerne av sensitivitetsnivåer (som kan leses som hastighet) på flerfoldige tusen dpi, i noen ekstreme tilfeller er det snakk om 8 200 dpi og mer. Med optisk mus har man tidligere vært begrenset til rundt 2 000 dpi, noe som for folk flest er mer enn raskt nok, men som for en del hardbarkede gamere blir i minste laget. Nyere optiske mus kan imidlertid være utstyrt med raskere sensorer, og Raptor M40 er utstyrt med en Avago ADNS-3090 4000dpi sensor.

Det skorter altså ikke på sensitivitet og oppløsning her, og selv for de relativt hardbarkede spillerne vil 4 000 dpi gjøre en god nok jobb. Her kommer imidlertid punkt tre på listen vår inn. For mens du med spillmus med lasersensor enkelt kan justere hastigheten, og om så finstille dine egne hastighetsnivåer, er du med en optisk mus bundet til de nivåene produsenten har valgt. Med Raptor M40 har du tre dpi-nivåer å velge i 1 600, 3 200 og 4 000 dpi. I tillegg kan du stille inn en av knappene til å gi deg 800 dpi så lenge du holder den inne, altså omtrent som med snikskytterknappen på M65. Noe spillerom har du altså, så lenge du klarer deg med de forhåndsprogrammerte nivåene.

 

Mens Vengeance M65 var utstyrt med en egen snikskytterknapp, og du hadde muligheten til selv å velge dpi-nivå, er denne knappen borte på Raptor M40. Det gjør det noe mer knotete å bruke funksjonen. Og er det noe vi savner på Raptor M40 er det nettopp den lett tilgjengelige snikskytterknapper. Den har vi hatt god nytte av både i skytespill og Photoshop.

Bortsett fra nevnte knapp, er alle knappene vi kjenner fra Vengeance M65 også tilstede på Raptor M40. Du har høyre og venstre, samt et solid og behagelig rullehjul med knappefunksjon. Du har også to små knapper på venstre side. Som standard er disse stilt inn til å fungere som fremover og bakover i for eksempel nettleseren din. To knapper for å justere dpi-nivå opp eller ned er plassert på toppen av musa, sammen med en indikator som viser hvilket nivå du har valgt.

Avanserte innstillingsmuligheter

Ved hjelp av driverprogramvaren kan du omprogrammere knappene til å ha andre funksjoner eller til å utføre egne makroer. Du kan også velge hvordan knappene skal oppføre seg, som normalt, med innlagt forsinkelse, med repetisjon, eller som av/på-knapp. Det er altså rikelig med innstillingsmuligheter her, for dem som vil leke seg med den slags. Kanskje kan det for eksempel være tøft med en slags auto-fire-knapp i skytespill?

Som vi var inne på tidligere er det noen forskjeller på laser og optisk. I realiteten er så klart begge teknologiene optiske, men det har nå en gang blitt slik at LED-baserte, optiske mus har blitt hetende optisk mus, og laserbasert optisk mus heter lasermus.

 

I praksis vil det for de fleste være små forskjeller på de to. Vår erfaring er at optisk mus har noe jevnere bevegelser og en anelse bedre presisjon, men da på bekostning av justeringsmuligheter og hvilke typer underlag du kan bruke dem på. Raptor M40 er svært behagelig i bruk, med jevne, fine og raske bevegelser. Og den fungerer ypperlig i de fleste spill, og til vanlig bruk i Windows.

Konklusjon

Siden Corsair valgte å satse på spillutstyr for noen år siden, har vi testet et godt utvalg av det de har lansert - og vi har fortsatt til gode å bli skuffet. Vi liker selskapets tastaturer og hodesett godt, og holder fortsatt Vengave M65-musa og høyttalerne SP2500 blant våre favoritter.

Corsair har lykkes relativt godt også med den noe enklere Raptor M40. Utformingen er den samme gode som på Vengeance M60 og M65, og Raptor M40 ligger godt i hånda. Knappene har den riktige, gode motstanden og du har passelig med tilpasningsmuligheter. Det er litt kjedelig at Corsair her har gått for plast i stedet for aluminium. Ikke fordi det har noen stor praktisk betydning, men fordi Vengeance-musene ser så mye bedre ut.

I bruk er Raptor M40 relativt lik Vengeance M65, men bevegelsene på skjermen er en anelse jevnere. Presisjonen er meget god både til spill og vanlig bruk, men det krevde litt tilvenning etter å i hovedsak ha brukt lasermus i mange år. I så måte var det litt som da vi testet Qpads optiske mus, OM-75, som også krevde litt tilvenning.

Ser man bort fra den lille forskjellen i bevegelser og presisjon, som må sies å være svært liten, ser vi ikke helt noen stor grunn til å velge Raptor M40 fremfor Vengeance M65 - eller en annen god lasermus. Med Vengeance M65 får du også meget god presisjon, bedre justeringsmuligheter og en bedre snikskytterknapp, og det til rundt femtilappen mer enn du må gi for Raptor M40.

Må du på død og liv ha en optisk mus, kan Raptor M40 være et godt valg, men vi ville kanskje vel så gjerne valgt Qpad OM-75, som har noe mer behagelig design og glid - men ikke like avanserte innstillingsmuligheter.