TEST: Microsoft SideWinder X6 Keyboard - Spesielt spilltastatur

TEST: Microsoft SideWinder X6 Keyboard - Spesielt spilltastatur

Microsoft utvider den relanserte SideWinder-serien med et tastatur for spesielt interesserte.

Frem til 2003, da Microsoft valgte å satse tungt på Xbox, produserte selskapet en rekke forskjellig spillutstyr til pc. SideWinder-serien bestod hovedsakelig av ting som joysticker, håndkontrollere og ratt og pedaler til pc. Felles for SideWinder-produktene var at kvaliteten var av beste klasse, med god design og solide produkter.

Etter fire år uten et eneste nytt SideWinder-produkt, relanserte Microsoft serien med en spillmus i 2007. Siden den gang har det kommet ytterligere en spillmus, SideWinder X5, samt tastaturet vi har hatt inne til test – SideWinder X6 Keyboard.

X6 er et tastatur som er spesialberegnet for bruk med spill, men som også fungerer fint til tekstbehandling og annen normal bruk. Selve tastaturflaten ser ut som på et hvilket som helst vanlig tastatur, med normal størrelse på tastene. Det som skiller det fra et vanlig, billig tastatur er en rekke ekstrataster plassert over og ved siden av de vanlige tastene, samt at X6 har noe så pass spesielt som et avtakbart talltastatur du kan velge om du vil ha på høyre eller venstre side.

Utallige tastekombinasjoner

Til venstre for tastaturflaten finner du seks programmerbare makro-taster. Disse kan settes opp til å gjøre nøyaktig det du selv føler for. Ved å trykke på en liten knapp nedenfor S-tastene skifter du til modus to, slik at de seks tastene i praksis fungerer som tolv. Også alle tastene på talltastaturet kan benyttes som makro-taster. Totalt har du 30 taster du kan programmere etter eget ønske. Ved hjelp av en modus-tast øverst på tastaturet kan du velge mellom ytterligere tre forhåndsprogrammerte innstillinger. Dermed kan du ha 90 programmerte makrooppsett fordelt på tre grupper.

Programmeringen kan enten gjøres i tastaturdriveren eller ved å trykke på en opptaksknapp øverst på tastaturet. Dermed kan du programmere tastekombinasjoner om du for eksempel står inne i et spill eller et program. Programmeringen er svært enkel, og mulighetene nærmest uendelige.

Totalt har du mulighet til å sette opp 90 tastekombinasjoner ved hjelp av 30 makrotaster i tre grupper.

For mange kan nok programmerbare taster virke en smule søkt, men i spill hvor du er avhengig av lange og kompliserte tastekombinasjoner kan det komme svært godt med. Det er i all hovedsak i rollespill og strategispill en slik funksjon vil være nyttigst.

I bruk føles tastaturet svært behagelig. Motstanden i tastene er nær perfekt og lyden er akkurat passe markant, uten å bli støyete. Ettersom selve tasteflaten er i normal størrelse blir der derfor en behagelig opplevelse å skrive selv lange tekster. Det eneste som trekker noe ned er at Microsoft har valgt å sløyfe høyre Windows-tast, slik at mellomromstasten blir bredere og Alt Gr flyttes en tastebredde til høyre. Det resulterte i at i alle fall vi ofte bommet i jakten etter Alt Gr da vi skulle taste inn @ i epost-meldinger.

Tastaturet er eller utstyrt med to store hjul som fungerer som volumkontroll og for å justere styrken på bakgrunnsbelysningen X6 er utstyrt med. Lyset i selve tastaturet er rødt, mens makrotastene er utstyrt med oransje bakgrunnsbelysning. Et lite knippe medietaster er også på plass, for dem som liker å bruke det.

Konklusjon

SideWinder X6 er er svært behagelig tastatur i bruk, med akkurat passe tastemotstand og riktig lyd. Alle ekstrafunksjonene passer nok i all hovedsak rollespillere og strategientusiaster best. X6 fungerer selvsagt fint til skytespill og andre slags spill også. Om det er i slike spill man bruker mest tid tror vi imidlertid du vil ha lite igjen for å velge X6 fremfor andre, dedikerte spilltastatur.

It Bransjen