TEST: Rask mus og tøft tastatur

TEST: Rask mus og tøft tastatur

Det tyske selskapet Sharkoon frir til gamerne.

Markedet for spillutstyr, være seg det er til pc eller konsoll, vokser i takt med at kundegruppen blir både større og eldre. Gjennomsnittsgameren har faktisk rukket å bli 33 år gammel. Det betyr at folk har mer penger til spill og tilbehør, noe utstyrtprodusentene har merket seg.

LES OGSÅ: Ny spillmus fra Sharkoon

Gamere har gjerne svært høye krav til utstyret de bruker når de spiller. Det holder ikke lenger med en musematte i stoff og kulemus til 50 kroner. Nå er det avansert lasermus og superglatte musematter som gjelder. Flere selskaper har spesialisert seg på nettopp dette, og spesielt Logitech og Razr har gjort seg bemerket med sine spillmus. Vi har testet Sharkoons Rush Mouse, en lasermus til spillbruk.

Selskapet har prøvd å kopiere konkurrentenes vinneroppskrift, og byr på en behagelig og ergonomisk riktig mus, med et gummikledd skall som sikrer godt grep og god kontroll. Rush Mouse er også utstyrt med en svært presis lasersensor og mulighet for å justere sensitiviteten i fire nivåer.

Ved å trykke på den oransje knappen på siden av musen justerer du sensitiviteten (dpi) opp eller ned. Mens konkurrentene lar deg finstille dpi i programvare, må du her ta til takke med fire forhåndsinnstilte hastigheter - 400, 800, 1 600 og 2 000 dpi. Når du løper rundt og kriger i skytespill er 1 600 dpi et godt valg, mens 400 er en grei hastighet når det er på tide å legge seg ned for å leke snikskytter.

Godt gummigrep og justerbar dpi, men for få knapper.

Vi savner ekstra knapper

Det vi savner mest på Rush Mouse, er flere knapper. Sharkoon har nemlig kun utstyrt musen med tre knapper, høyre og venstre museknapp, samt rullehjulet. En annen ting vi savnet var muligheten til å vippe rullehjulet til sidene for å bla sidelengs i nettsider og programmer.

Ikke la deg skremme av den lave prisen, Rush Mouse er svært presis og god til både spill- og skrivebordsbruk. Den er et godt kjøp for de som ikke føler for å punge ut nesten det dobbelte for Logitech G5, eller tilsvarende fra andre produsenter.

For seriøse gamere holder det ikke med bare en god mus. Tastaturet skal gjerne være spesialberegnet for spillbruk også. Sharkoons alternativ til tastaturet er Rush Pad, et halvt tastatur, utstyrt med bare de mest nødvendige tastene. Selve hovedtastene for spillbruk, W, A, S og D, er dekt med oransje gummi. Det skal ifølge Sharkoon gi optimalt grep og full kontroll i hektiske kamper.

Tøft, men litt meningsløst

I praksis fungerer da også gummigrepet hakket bedre enn vanlige taster, og det at WASD-tastene er noe større enn resten av tastene fungerer bra. Resten av tastene på Rush Pad gir tilgang til det du trenger av funksjoner i de aller fleste spill. Ulempen er at du mister muligheten til å skrive meldinger til de du spiller sammen med.

For å gjøre det enklest mulig å huske alle kommandoene i forskjellige spill, leveres Rush Pad med utbyttbare toppdeksler. Det følger med deksel til blant annet Battlefield, Counter Strike og Word of Warcraft.

Etter et ukjent antall runder i Battlefield 2 og S.T.A.L.K.E.R må vi innrømme at det fungerer greit. De store, gummikledde, oransje knappene er behagelige å bruke, og tastaturet tar befriende lite plass. Problemet er bare at kommer til kort når vi sammenligner med vårt Zboard eller Logitech G-15, og det er i all hovedsak tastemangelen som har skylden.

Behagelige og tøffe taster i gummi.

Konklusjon

Rush Mouse var en klart positiv overraskelse. Belegget på musen er svært behagelig, selv etter flere timer med hektisk aktivitet i Battlefield 2. Den justerbare sensitiviteten fungerer godt, selv om vi savner muligheten til å finjustere ytterligere. Vi savner også et par knapper ekstra, men med tanke på at prisen er under 300 kroner er dette et godt kjøp.

Når det gjelder Sharkoon Rush Pad er vi ikke så sikre. Det fungerer for så vidt greit nok, og kan kanskje være kjekt på lan-party. Problemet er bare at du da også trenger et vanlig tastatur. Da blir fort Zboards løsning med utskiftbar tastaturflate et bedre valg. Der får du nemlig både tastatur og dedikerte spilltaster til bare en hundrelapp ekstra.

Sharkoon Rush Mouse

Pris: Ca kr 300 inkl. mva.
Internett: Sharkoon.de

+ Lav pris. Presis lasersensor. Godt grep
- For få knapper. Kun fire dpi-nivåer

Sharkoon Rush Pad

Pris: Ca kr 250 inkl. mva.
Internett: Sharkoon.de

+ Behagelige taster. Kompakt.
- Umulig å skrive meldinger.

LES OGSÅ: Spillmus med hukommelse

It Bransjen