TEST: Rask spillmus fra Microsoft

TEST: Rask spillmus fra Microsoft

Sidewinder-serien er tilbake, denne gang i form av en middels avansert spillmus.

Rundt årtusenskiftet var Microsofts Sidewinder-serie synonymt med solid og avansert spillutstyr. Så var det plutselig slutt, Microsoft droppet hele satsingen på spillutstyr til pc. Med ett var det bare Xbox som gjaldt.

Så skjedde det noe i fjor sommer. For første gang på mange år lanserte selskapet et nytt Sidewinder-produkt, en relativt avansert spillmus. Siden den gang har det vært ganske så stille, frem til nå. Serien ser nemlig ut til å være tilbake atter en gang, denne gang i form av en spillmus og tilhørende tastatur.

Vi har fått Sidewinder X5 Mouse til test, en mus som skal ta opp konkurransen mot produkter fra blant annet Logitech og Razer. For å kunne hevde seg i det gode selskap har Microsoft gløttet til konkurrentenes løsninger. Derfor finner vi blant annet en høypresisjons laser med en sensitivitet på akseptable 2 000 dpi, en rekke programmerbare knapper og et røft ytre.

Designmessig kan X5 minne litt om en miks av Logitech G9, om enn litt slankere, og en Cylon fra tv-serien Battlestar Galactica – med skumle, røde lys som øyne. Musens overflate er kledd med sort, lett teksturert hardplast fra front til bak og en hard gummiblanding på sidene. Med gummibelegget på sidene er du sikret godt grep og god kontroll selv etter flere timers hektisk spilling.

Nok av knapper

X5 er utstyrt med hele ni knapper, noe som på papiret høres imponerende ut. I praksis er det ikke fullt så spennende som det kan høres ut. Det er nemlig bare fem av knappene som har noen direkte innvirkning på hva som skjer på skjermen. Av de siste fire er tre forbeholdt justering av sensitiviteten – hastigheten på musepekeren. Den siste er plassert på toppen av musen og henter frem Microsofts spilltjeneste om du trykker på den.

Motstanden og presisjonen er svært god i både høyre og venstre museknapp. Det samme gjelder rullehjulet, som også fungerer som tredje museknapp. Dessverre har Microsoft utelatt noe de aller fleste konkurrentene har innført som standard. Rullehjulet kan nemlig ikke vippes til sidene, for å bla sidelengs i for eksempel nettleseren. Dette er noe vi finner på selv relativt enkle mus om dagen, og noe vi helt klart savner på X5. På siden av musen finner du to programmerbare knapper, hvis standardoppsett fungerer som frem og tilbake i programmer. Disse stikker litt i overkant mye ut på siden, og det er fort gjort å trykke på dem ved et uhell.

Rask, men med mangler

Microsoft har valgt å utstyre X5 med en lasersensor med 2 000 dpi oppløsning. 2 000 dpi har etter hvert blitt en relativt standard oppløsning for spillmus. Ved hjelp av de tre knappene på toppen av musen kan du selv justere sensitiviteten opp eller ned. Enten i fastsatte nivåer, eller du kan sette opp valgene selv i driverprogramvaren.

Hastighetsjusteringen føles litt både og. Det er fint å kunne justere selv, men når det kun er tre alternativer å velge i, blir det litt i minste laget. Her liker vi Logitechs løsning bedre, hvor du har hele fem nivåer å velge i. Den manuelle innstillingen i programvaren er også relativt begrenset. Du har nemlig få nivåer å velge i. Standardoppsettet er 400, 1 000 og 2 000 dpi. Dessverre er valgene ytterst begrenset – med store hopp mellom hver av innstillingene, og heller ingen mulighet for å justere hastigheten separat for x- og y-aksene.

Nå koster ikke Sidewinder X5 all verdens, fra ca 350 kroner litt avhengig av hvor du velger å kjøpe, men med tanke på at den gamle slageren Logitech G5 kun koster en femtilapp mer, og byr på alt det X5 mangler, er vi litt skuffet.

Ikke dermed sagt at X5 er en dårlig mus. I bruk er den svært hyggelig å ha med å gjøre. Den er god å holde i og føles veldig solid. Presisjonen er det heller ikke noe å utsette på, og vi klare fint å plukke fiender i både Crysis og Battlefield 2. Med litt justering av dpi-nivåene fant vi et oppsett som ga oss omtrent det vi trengte for å kunne spille bra som både snikskytter og stridsvognfører i Battlefield 2.

Konklusjon

Microsoft var lenge kjent for å levere noe av det beste innen spillutstyr til pc. Nå har de gjenopplivet serien, og først ut er X5 Mouse. Musen har en design som gjøre at den ligger godt i hånden, selv etter flere timers hektisk bruk. Den føles også meget solid og slitesterk, og du vil nok kunne forvente å ha den i flere år uten problemer.

Vi er litt skuffet over manglende innstillingsmuligheter for hastighetsjusteringen, men om du ikke er av de mest kresne finner du nok et oppsett som passer deg godt. Vi vil nok fortsatt holde en knapp på Logitech G5, da den gir litt flere funksjoner enn X5, til omtrent samme pris.

Alt i alt er Microsoft Sidewinder X5 er kurant kjøp, og vel verdt de rundt 350 kronene du må gi for den.

Microsoft Sidewinder X5 Mouse

Pris: Fra ca kr 360 inkl. mva.
Internett: www.microsoft.com

Pluss:
Solid, tøft og behagelig design, justerbar dpi, presis og rask.

Minus:
Manglende innstillingsmuligheter, dumt plasserte sideknapper.

It Bransjen