TEST: Roomba - den perfekte hushjelp

Lei av å støvsuge? Sleng deg på sofaen og la Roomba Irobot gjøre jobben.

Publisert Sist oppdatert

De fleste synes sikkert det hadde vært kult å ha en støvsuger-robot til å holde gulvene rene. På lang sikt er dette billigere enn å leie vaskehjelp og ikke minst mye kulere.

Roomba fra Irobot har vært på markedet en god stund og fungerer etter samme prinsipp som selvgående gressklippere. Nylig dukket det opp en forbedret utgave som vi har hatt glede av å teste i juleferien.

Roomba er så nærme vi kan komme en husholdningsrobot i 2008. Den kan programmeres til å starte støvsugerunden når du er på jobb og kjører automatisk tilbake til ladestasjonen når den er ferdig. Det er kanskje litt stusselig å erkjenne, men Roomba er mer sci-fi enn noe annet husholdningsapparat de fleste eier.

Roboten tar for seg de fleste overflater uten problemer. Vi ble rett og slett imponert over hvordan den taklet overgangen mellom gulv til tepper og ikke minst hvordan den forserte store dørstokker.

Større pågangsmot enn sugeevne

Tepper er ikke noe problem, men har du mange av denne typen bør du sørge for hyppig rensing av drivverket. Her har det lett for å samle seg ulltråder.

Se flere bilder av Roomba her

Om gulvene dine ikke er altfor møkkete og hybelkaninene ikke har tatt helt overhånd gir Roomba et godkjent resultat. Den kjører på kryss og tvers av rommene inntil den - på en misstenkelig og nesten litt skremmende måte - har gått over det meste. Om den oppdager flekker på gulvet som trenger litt ekstra rensing vil den til og med gni litt hardere, men du kan ikke forvente at det alltid skinner etter den.

Er du ikke fornøyd med jobben kan du selv ta kommandoen med den medfølgende fjernkontrollen og tvinge den til å ta ekstra runde under kjøkkenbordet.

Har du et noenlunde tomt rom på ca. 20 kvadratmeter bruker den alt fra et kvarter til en halvtime på å få støvet unna, men straks det er hindringer i form av møbler og rot kaster den bort mye tid på å finne frem. Batteriet skal holde den gående i ca. to timer, men dette vil variere etter underlag og hindringer den støter på. En full opplading skal ta ca. tre timer.

Krasj, boom, bang

Roomba registrerer selv vegger og senker hastigheten før sammenstøtet. Integrerte sensorer sørger også for at den ikke faller ned eventuelle trapper.

Den gjentatte stangingen mot vegger eller andre hindre oppleves dermed som forholdsvis snill og støyen er lav. Du blir raskt vant til disse små krasjene og dessuten er Roomba bygget for å tåle det.

Selve støvsugeren består av kun syv hoveddeler i tillegg til kabinettet: 2 hjul, hjuloppheng, børsteoppheng, støvbeholder, kantbørste og batteri.

Modellen er forholdsvis enkel å demontere ved rengjøring. Dette er noe man bør gjøre regelmessig, for eksempel for å fjerne ull, tråder eller lodotter som lett fester seg i hjulopphenget om man har tepper i huset.

Roomba 500-serien takler store dørstokker uten problemer.

Versjonen vi har testet er 5.generasjon Roomba. 500-serien skal gi en rekke forbedring i forhold til tidigere utgaver:

- Større filter og støvbeholder

- Seks sidebørster i stedet for 2

- Raskere rotasjon på børstene (1650 omdreininger i minuttet)

- Stemmedemonstrasjon

- Navigasjonssystemet «Light House». Dette er virtuelle fyrlykter som guider Roomba videre til neste rom etter avsluttet rengjøring eller avgrenser området som skal støvsuges.

- Et system som registrerer hindre som teppekanter og ledninger slik at støvsugeren ikke hekter seg fast under drift

Ifølge produsenten skal den nye generasjonen av Roomba ha en mer robust konstruksjon og en bedre støtfanger. Dette gjør den mer pålitelig over tid, blant annet ved at selve elektronikken er mer «støvtett».

Den medfølgende ladestasjonen skal være tilkoblet strømnettet og sørge for at støvsugerens batteri til enhver tid er tilstrekkelig ladet slik at den er klar til neste tur. Om Roomba er ute på oppdrag og batteriet i ferd med å gå tomt sørger den selv for å parkere seg i dokkingen. Det er nesten litt imponerende å se hvor flink den er til å finne veien. Det samme gjelder om du velger å sende den hjem ved å trykke «dock» på den medfølgende fjernkontrollen.

Om du ikke er fornøyd med resultatet leveres toppmodellen, Roomba 570, med fjernkontroll slik at du kan kommandere den dit du vil den skal gjøre en ekstra innsats. Med denne kan du også definere til hvilke tider den skal ta støvsugerunden - for eksempel når du er på jobb.

Dyrt leketøy

Irobot er ikke de eneste på markedet med en robotstøvsuger. Det finnes alternativer fra både Siemens, Electrolux og Wilfa med mange av de samme finessene. Roomba plasserer seg i den lavere enden av prisskalaen, men nesten 5000 kroner er etter vår mening i meste laget.

Hjemme i mitt eget hus har jeg en Foma sentralstøvsuger på 1700 watt til omtrent samme pris. Om du skulle lure så gjør den en langt bedre jobb. Problemet er bare at den ikke gjør jobben alene.

I følge den norske distributøren er det hovedsakelig teknisk interesserte menn mellom 25-50 år som er målgruppen for Roomba, men også hundeeiere synes det er praktisk med en automatisk støvsuger.

Er du ungkar og spillemann er det utvilsomt tøft med en Roomba i huset. Resultatet blir imidlertid best om du har et minimalistisk møblert hjem og helst en leilighet på ett plan. Det blir liksom litt lite «robotaktig» om du må bruke tid på å rydde før støvsugeren kan gjøre sitt.

PS: Det finnes også roboter fra samme produsent som kan vaske gulv, rense svømmebasseng og takrenner. Mer om dette her.

iRobot Roomba 570

Pris: 4750 kroner inkl. mva.. Internett: www.dinrobot.no

+ Høy gadgetfaktor. God fremkommelighet.

- Ingen fullgod løsning for deg med små barn og/eller stort hus.

Medfølgende utstyr:

1 stk. Fjernkontroll (Wireless Command Center )

2 stk. Fyrlykter (Virtual Wall Lighthouses)

1 stk. Ladestasjon (dokkingstasjon)

1 stk. Strømforsyning m/ spenningsomformer (220 volt-->110 volt) 1 stk. Børsterenser

1 stk. Oppladbart batteri

1 stk. Ekstra filter

Se bildeserie av Roomba her