TEST: Speedlink Competition Pro LE - Retromoro for Commodore-elskere

TEST: Speedlink Competition Pro LE - Retromoro for Commodore-elskere

Hadde du Commodore 64 eller Amiga? Nå er det enkelt å gjenoppleve gamle favoritter med Competition Pro.

Man har i mange år hatt muligheten til å spille spillene fra gamle plattformer som Commodore 64 og Amiga ved hjelp av en emulator. Å spille mange av disse spillene med tastaturet gir ikke den samme følelsen som med joystickene man hadde fra midten 80-tallet og starten av 90-tallet. Mer moderne analoge joysticker vil være ubrukelig – noen håndkontrollere kan være brukbare, men gir likevel ikke den samme «følelsen» i kontrollen slik man husker det.

Competition Pro, opprinnelig fra det engelske selskapet Kempston, var en av de mest populære joystickene fra perioden. Andre populære alternativer var for eksempel Zipstick Super Pro og Suncom TAC-2. Competition Pro ble imidlertid av mange regnet til å være den beste.

LES OGSÅ:

25-års jubileum: Amiga-revolusjonen

Modellen vi har testet er en «ny» utgave av denne som er laget med usb-grensesnitt for å gjøre tilkobling til pc enkelt. Undertegnede har i hovedsak erfaring med Zipstick Super Pro (tradisjonelt gjenkjennelig med sitt sorte og gule design). Og så vidt undertegnede husker er ikke forskjellene så store – verken i konstruksjon eller kontrollfølelsen. Dette er en ren digital joystick, hvilket betyr at man for selve stikka har fire mikrobrytere – en i hver retning, og på skrå trykkes to bryere inn samtidig. Den klikker skikkelig når den er i bruk – akkurat slik vi husker det. Autofire er også på plass.

Emulator

For noen år tilbake kom det en Commodore 64-løsning, kalt C64 Direct-to-TV, som ble svært populær. Dette var en joystick med en integrert datamaskin og direktekobling til tv. Man kunne da spille en rekke Commodore 64-klassikere direkte på tv-en.

Med Competition Pro benyttes pc-en og programvare som emulerer Commodore 64 og Amiga. Det er 50 spill som følger med på den vedlagte cd-en. 25 fra Commodore 64 og 25 fra Amiga. Disse spillene startes enkelt opp fra menyen til programmet som installeres. Blant spillene som følger med finner man blant annet Beneath a Steel Sky, Defender of the Crown, Goal!, It Came from the Desert, Paperboy, Pinball Dreams, Airwolf, Bomb Jack, Ghosts'n'Goblins og World Championship Soccer.

Vi takker abbo.no for testeksemplar.

Les om:

It Bransjen