Testet sniffeballong i Las Vegas

Testet sniffeballong i Las Vegas

Amerikanske hackere har testet ut trådløs nettverkssniffing fra ballong. Det skjedde ikke uten komplikasjoner.

Rick Hill og et team på i overkant av ti frivillige fra hackerkonferansen Defcon sendte fredag opp en ballong fylt av teknisk utstyr over Las Vegas. Målet var å ta usikrede trådløse nettverk nærmere i øyesyn. Mens ballongen fløy opp og ned over The Strip snaut 45 meter over bakken plukket den opp rundt 370 trådløse nettverk.

Startvansker

I flere år har hackere bedrevet såkalt wardriving, å kjøre rundt med bil utrustet med bærbar pc for å søke etter trådløse nettverk. Warballooning, altså å bruke en ballong til oppgaven, er derimot ikke hverdagskost - noe hackerne skulle få erfare.

Til tross for at både det amerikanske luftfartstilsynet Federal Aviation Authority (FAA) og konferansens vert Rivera Hotel hadde gitt klarsignal, dukket det opp problemer. Hotellet hadde ombestemt seg etter at et lokalt kasino hadde klaget til politiet om ballongplanene. Hill mistenker at kallenavnet ”warballoon” kan ha virket skremmende.

FAA trenger litt tid på å behandle søknad om skifte av avgangssted, og Hill skulle holde foredrag om ferden på søndag. Heldigvis ante Hill råd. Han har drevet med amatørraketter, og fant ut at han ikke trengte FAA-tillatelse for ballongferden så lenge den ble sendt opp mer enn 8 km fra Las Vegas McCarran International Airport.

Anonym ferd

Til tross for at alt nå formelt var ok, var Hill bekymret for at politiet skulle stoppe ballongferden.

- Det var da vi satte i gang plan B, den skjulte operasjonen, sier han.

Teamet pakket ballongen inn i en drøyt syv meter lang lastebil og kjørte deretter til en fotlatt parkeringsplass tilhørende en park i nærheten.

På under fem minutter ble sniffeballongen pakket ut og sendt til værs. Mot slutten av eksperimentet kom en politibil kjørende for å se hva som foregikk. Hill vinket. Politiet vinket tilbake, og kjørte deretter avgårde uten å stoppe sniffeballongen.

Ballongen klarte i løpet av sin ferd å sniffe nettverk i en radius på 12 km. Den sendte så mye data at alt bare føyk av gårde over skjermen, ifølge Hill. Så mye som en tredjedel av nettverkene viste seg å være ukryptert.

Tidligere har hackere ved konferansen brukt en rakett til tilsvarende formål.

It Bransjen