Tjuvfisket Vietnams internett

Tjuvfisket Vietnams internett

Vietnam er uten skikkelig tilkobling til Internett etter at fiskere stjal deler av landets undersjøiske fiberkabel.

Det er vietnamesiske myndigheter som nå melder at landet sliter med internettoppkoblingen etter at fiskere i håp om å finne verdifullt kobber, stjal store deler av en undersjøiske fiberkabel som er svært viktig for landets internettrafikk.

LES OGSÅ: Kommunister får linux-hjelp fra Intel

Kabelen, som har en kapasitet på 650Mbit/s, går til Hong Kong og Thailand, og er en av to kabler som utgjør landets internettkontakt med utlandet. Myndighetene i Hanoi anklager fiskere som lette etter gamle kobberkabler på havbunnen for å ha dratt opp den atskillig nyere fiberkabelen. Amerikanerne og sørvietnamesiske myndigheter la ut kobberkabler i stor stil før 1975.

Ifølge det statseide nyhetsbyrået Viet Nam News (VNS), har statsminister Nguyen Tan Dung nå bedt ordensmakten om å hindre lignende tyverier i fremtiden. Minst fem lignende tilfeller er rapportert siden januar i år. Nylig beslagla myndighetene rundt 80 tonn med gamle kobberkabler fra to fiskebåter som planla å selge kobberet i kablene.

Lang reparasjon

Viseministeren for post og kommunikasjon, Tran Duc Lai, hevder at det vil ta minst 30 dager å reparere kabelen som ble kuttet. – Dette er første gang at fiskere har kuttet en slik undersjøisk kabel for å selge den som skrapjern. Slike handlinger utgjør en trussel mot den nasjonale sikkerheten, sosialøkonomisk utvikling, og Vitenams internasjonale prestisje, understreker han i en melding til VNS.

Minst 10 mil med kabel må erstattes, ifølge Lai. Inntil kabelen er reparert vil landets internettforbindelse gå via en 10Gbit/s-kabel som forbinder lander med Kina, Hong Kong og Singapore.

- For å hindre at vi opplever en slik situasjon igjen, må vi gå hardt til verks. Vi må øke fiskernes kunnskap om viktigheten av undersjøiske kabler, øke patruljer i områder med slike kabler og innføre strengere straffer for slike lovbrudd, sier Lai til VNS.

LES OGSÅ: Uten nett etter jordskjelv

It Bransjen