Tøff og renhårig

Tøff og renhårig

PROFIL: Østereng & Benestad Data snapper de lukrative kontraktene foran nesen på store nasjonale aktører.

Prisen til Årets businesspartner skal gå til en forhandler eller systemintegratør som har gjort en utmerket innsats overfor sluttkunder i bedriftsmarkedet. De nominerte i år var Østereng & Benestad, Intelecom og Økonomibistand. Vinneren ble Østereng & Benestad, som juryen kalte et eksempel til etterfølgelse.

I nominasjonen var det lagt vekt på at forhandleren de siste årene har utmerket seg med å hanke i land store kontrakter, selv om de har hatt konkurranse fra langt større konkurrenter. De utmerker seg med personlig service opp mot sluttkunder, og stiller krav mot både produsenter og distributører, dog på en fair måte.

De er også kjent for sin renhårige måte å gjøre forretninger på, og juryen mente selskapets innstilling til hvordan man forholder seg til partnere i hele salgsprosessen er et eksempel til etterfølgelse.

- Det er fryktelig moro å bli omtalt slikt. Vi lever i en tøff verden, men vi prøver å være renhårige både ene og andre veien. Vi setter svært stor pris på at andre oppfatter oss på den måten. I vår gledesrus har vi også informert kundene om prisen og uttalelsen, og vi har fått tilbakemeldinger om at det stemmer veldig godt, sier salgssjef og avdelingsleder Kjell Thore Bakkane.

Selv er han ikke i tvil om at suksessen skyldes fokus på langsiktige relasjoner, både mot sluttkundene og mot leverandørene.

- Vi liker å knytte relasjoner til menneskene, ikke til selskapene. Vi handler med mennesker. Det er vi er flinke til, og her er det viktig å ikke la systemene ta over. Vel har vi en webshop, men den skal bare være der for å gjøre det enklere, og skal ikke være noen erstatning for kunderelasjonene, kun et supplement.

Historikk på å vinne

I forhold til konkurrentene har det lille dataselskapet med ni selgere valgt å rendyrke maskinvare og programvare og være best i klassen på det. Det har de lykkes med til gagns. Med en omsetning i 2007 på 75 millioner kroner la de listen på 85 millioner for 2008, lykkelig utvitende om den forestående krisen. Men de nådde målet, og takket være langsiktige kontrakter ligger årets foreløpige omsetning på samme nivå som 2008.

En av grunnene til den voldsomme veksten selskapet de siste årene er store kontrakter både i offentlig og privat sektor. I konkurranse med store aktører vant de en rekke større leveranser. Deriblant pc-er til videregående skoler i Aust-Agder og Vest-Agder. I fjor høst ble over 3 000 enheter levert. At et så lite selskap vinner i konkurranse med de store nasjonale aktørene forklarer Bakkane med at de har en god historikk på å vinne.

- Leveransene er store, og salget er avhengig av at man gjør alt riktig første gangen. Det har vi historikk på at vi faktisk gjør. For to og et halvt år siden leverte vi over 2 000 bærbare til Arendalsskolene – en plettfri leveranse uten noen hakk i plata.

Ellers synes Bakkane at det er viktig å få fram at de offentlige kundene er blitt bedre til å presisere anbudene slik at pris ikke nødvendigvis er det eneste kriteriet man kan vinne på. Viktige elementer er også service og kundeoppfølging, og i en bransje med lave marginer må man gjøre ting effektivt.

Les mer om hvordan Østereng & Benestad tar kontrakter fra Atea og Umoe IKT på neste side!

It Bransjen