Tortur av bærbare pc-er

Tortur av bærbare pc-er

TEST: Hvor mye juling tåler egentlig en bærbar-pc? Vi har funnet det ut.

Tenk deg at du tar en haug høyteknologiske biter og setter sammen til ett stykk avansert datamaskin. Denne maskinen skal helst være lett, billig, kraftig og så mobil som mulig. Det er en fordel at den er solid også, selv om de aller fleste produsentene oppfordrer til relativt snill bruk.

Problemet er bare at snill bruk kan bety så mangt. Mens noen mener det betyr å ta i maskinen med silkehansker, betyr det for andre at den burde tåle det aller meste, kanskje med unntak av å bli kjørt over av en dampveivals.

Dette byr gjerne på problemer for produsentene. For folk vil jo gjerne ha både lekre og lette maskiner, men de to tingene betyr fort at maskinen også blir relativt skjør, og det passer som kjent ikke for alle.

Kravene til å holde ut er høye for en bærbar pc, og få tekniske produkter kan se fram til en like aktiv hverdag. Og om man nå ser på mengden deler som beveger seg i en pc, til- og frakopling av eksterne enheter og kabler, og legger til at mus og tastatur må være like gode og enkle i bruk som i en standard-pc (enn så lenge), er det ikke småtterier denne klumpen med elektronikk må tåle.

For å virkelig se hvor mye forskjellige bærbare tåler, har vi gjennomført en skikkelig torturtest av det gamle slaget. Dette er nemlig ingen vanlig pc-test. Her bryr vi oss ikke om ytelse eller funksjonalitet. Her er det tøff konstruksjon og holdbarhet som gjelder, og som avgjør hvem som vinner. Men det betyr ikke at vi kan kåre noen soleklare testvinnere, siden vi har tatt med bærbare pc-er fra forskjellige prisklasser.

Modeller for det meste

I denne testen har vi tatt med Acer Travelmate 6463, Dell Latitude D620, Lenovo Thinkpad T60, LG F1, Panasonic Toughbook CF-29 og Toshiba Satellite Pro A120. Modellene fra Dell, LG og Toshiba er rimelige budsjettmodeller til under 10 000 kroner. Lenovo og Acer er i sjiktet litt over dette. Thinkpad T60 er en ultrakompakt, lett bærbar, mens Travelmate flommer over av ekstraturstyr. Panasonics Toughbook er imidlertid den mest spesielle i testen, og ser mer ut som noe man ville ta med seg i tilfluktsrommet fordi den passer så fint inn i miljøet der. Et nærmest pansret ytre varsler om ekstra motstandsevne. Og med en pris på rundt 40 000 kroner er det bare å vente at vi finner solid metall og gummi overalt når vi sjekker konstruksjonen.

Spørsmålet er om det ekstra tøffe skallet holder, siden vi skal teste mer enn bare hva den bærbare tåler når den er slått i hop. Og skjerm, tastatur og innmaten i en Toughbook ser relativt normalt ut. Siden vi også skal prøve med varme, kulde, fukt, støv og skitt, ripetest av overflater og skjerm og litt til vi fant ut det var verdt å prøve, er resultatet ikke opplagt for Toughbook. Eller noen av de andre av deltakerne våre for den saks skyld.

Slik har vi testet

Vi utførte tilsammen tretten testelementer som skulle tilsvare alt mulig fra fritt fall til transportskader, kontoruhell med væskesøl, og langvarig normal slitasje. Tastaturet utsatte vi for tester som skal tilsvare tidens tann. Dette er den delen av pc-en som ligger mest utsatt til under vanlig bruk, og feil på en av de mange små delene av tastaturet kan fort bli skikkelig brysomt. Vi testet spesielt hvor følsomt tastaturet var for skittoppsamling og støv, og hvor lett det var å få rengjort tastaturet. Vi testet også spesielt hvor godt tegnene og symbolene på selve tastaturet var preget.

De fleste testene innebar ulike former for hardhendt behandling. Portene for tilkopling i bærbare pc-er er mange, og gjerne i flittig bruk med til- og frakoplinger. Og med kontakter som stikker ut rundt om pc-en, minnepinner i usb-portene og stadig tynnere cd/dvd-brenner skjer uhell på løpende bånd. Vi testet også hvordan nettverksporten, usb-porten og cd/dvd-enheten taklet en plutselig ytre påvirkning.

Riper er et annet kjent problem for mange produsenter. At de ytre deler av den bærbare pc-en slites og ripes mens den fraktes rundt, er strengt tatt mest estetisk irriterende. Men riper på innsiden av pc-en, og spesielt i skjermen er noe ordentlig herk. Spesielt fordi det gjør pc-en mindre brukbar. Vi testet begge tilfeller, men hvordan skjermen taklet dette ble naturligvis tillagt mest vekt.

Et lite rykk for tyven

Alle pc-ene i testen er utrustet med standard-grensesnitt for å låse fast en bærbar til en arbeidsplass. Derfor tenkte vi at vi måtte sjekke om et skikkelig rykk likevel gjør at den bærbare kan stjeles. Vi skaffet en kraftig sikkerhetsvaier med Kensington-lås, og prøvde oss som pc-tyver med ren håndmakt og med litt høvelig verktøy.

Vi ville også se hvordan naturelementene påvirket pc-ene. Vi prøvde sterk varme og streng kulde, i tillegg til litt fukt – en skikkelig rotbløyte. Med andre ord en normal nordisk sommerdag. Og mens vi rotbløyter i overført betydning, så sjekket vi selvsagt også drinkmiksing direkte i det indre av den bærbare.

To typiske værscenarier blinket seg ut. Den ene var frakt vinterstid med fullt dypfryst pc som resultat. Den andre var å glemme igjen pc-en i solsteiken i en bil en varm sommerdag. Vi simulerte disse to situasjonene ved først å plassere pc-en i et fryserom med atten kalde minusgrader. Vi plasserte den også i en stekeovn med varmluft og satte til 80 varme grader. I hvert tilfelle sjekket vi hvor langt tid det tok før pc-en var opptint nok til å starte. Eller nedkjølt nok til å starte.

For å teste fukttoleransen tømte vi en desiliter vann og etter hvert en desiliter kaffe rett i maskinen. Etter en natt med tørking sjekket vi tilstanden til de bærbare. Til slutt slapp vi til det tunge artilleriet, og lot test-pc-ene få gjennomgå slag og støt slike maskiner sjelden er laget for.

1. Ripemotstand, tastaturherjing og kabelnapping.

2. Håpløs sikkerhet og et lite bad.

3. Hopp, hopp, hopp på en.. bærbar?

It Bransjen