Tvitrer fra havbunnen

Tvitrer fra havbunnen

Nå skal verden mest dramatiske ulykke, nedgangen av Titanic, gjenskapes på Twitter.

Det er snart hundre år siden en av de mest omtalte ulykker i verdenshistorien skjedde.

Natten mellom 14. og 15. april 1912 kolliderte passasjersskipet Titanic med et isfjell. Konsekvensene ble dramatiske.

Av de over 2200 passasjerene om bord på skipets første reise fra Southampton til New York, overlevde bare 705 mennesker det katastrofale forliset. I alt mistet mellom 1 350 og 1 512 mennesker livet i den kalde havnatta.

For hundre år siden var det få muligheter å kommunisere med omverdenen. Derfor har det britiske forlaget The History Press fått det for seg å gjenskape reisen på Twitter.

Her kan man fortløpende få med Tweets om den historiske utviklingen, som ifølge forlaget skal oppleves fra minutt til minutt. Man kan for eksempel lese meldinger om skipets offiserer og resten av besetningen.

De første tweet kom 10. mars. De vil fortsette frem til 15. april, til etter at skipet har sunket til bunns.

Historisk trend

Det er en ny trend at at historiske hendelser gjenskapes på Twitter, skriver Comon.dk .

På en annen Twitter-konto kan man motta fiktiv tvitiring fra Annen Verdenskrig. Disse er skrevet av den britiske historikeren Alwyn Collison. Med dette prosjektet har han hittil samlet over 200 000 følgere på Twitter.

Tidligere har et kanadisk museum i Newfoundland sendt telegrammer fra Titanic på Twitter. Men denne gangen kan man følge hele hendelse i «real time».

The History Press har også annonsert en Ipad-app hvor man kan se en virtuell rekonstruksjon av hele ulykken.

Forliset

Ifølge Wikipedia var Titanic» var et passasjerskip i «Olympic»-klassen. Skipet var 269 m langt og 28 m bredt og var i sin tid verdens største passasjerskip.

Skipet hadde et mannskap på nesten 900 personer og var bygget for 3 300 passasjerer.

Skipet forlott Southampton kl. 12 den 10. april og satte kurs for Cherbourg i Frankrike og deretter Queenstown (nå Cobh) i Irland for å slippe av og på passasjerer.

Deretter satte den over Atlanteren med kurs for New York - med 1316 passasjerer (mange av dem verftsarbeidere og teknikere fra verftet) og et mannskap på 885. Planen var at Titanic skulle ankomme New York syv dager senere.

Kaptein på seilingen var den erfarne Edward J. Smith. Også ombord på seilingen var skipets konstruktør Thomas Andrews og direktør for White Star Line J. Bruce Ismay.

Ombord var også 31 norske statsborgere. 28 av disse var på tredjeklassedekket, Arne Fahlstrøm var passasjer på andreklasse og familien Østby på førsteklasse. I alt omkom 20 nordmenn under forliset.

Trosset advarsler

Titanic fikk en rekke advarsler om isfjell og tok hensyn til dette ved å sette kursen om lag 20 km lenger sørover enn planlagt. Imidlertid ble ikke farten på skipet satt ned.

Skipet traff likevel et isfjell på styrbord side og rev opp en revne under vannlinjen som gikk langs fem av de vanntette rommene i skroget. Dette førte til at vann strømmet inn i fem av de vanntette avdelingene, ett rom mer enn det skipet kunne tåle for å holde seg flytende.

Etter hvert som skipet sank flommet vann over de vanntette skottene og inn i neste kammer.

Resultatet ble at skipet sank til slutt. Mer om forliset på wikipedia.no - eller altså på Twitter.

It Bransjen