PROBLEM: Så hva er egentlig problemet med å ansette folk over 40, 50, 60, spør Frank Johnsen.

Two shades of grey

For noen uker siden etterlyste jeg svar på hvorfor det er så vanskelig å få jobb etter at du fyller førti og umulig etter femti. Jeg har fått masse henvendelser, men få svar.

Publisert Sist oppdatert

Det har faktisk vært "leser-orkan", om jeg skal bruke samme målestokk som brukes på NRK – der er det seer- eller lytter-storm når antall henvendelser per telefon med klage på et program overstiger fem.

Les kommentaren her

Med smått og stort har jeg notert meg over hundre tilbakemeldinger. I epost, på telefon, på Facebook og LinkedIn og IRL på gaten. Det store gross er enig med meg, og peker på at det er nær umulig for folk over femti år å få jobb.

Jeg har fått en mengde historier om folk som har klort seg fast i jobber de ikke liker fordi de vet de ikke får ny jobb noe annet sted. Jeg har hørt fra mange som har søkt utrettelig i opptil flere år, som ikke har vært inne til intervju en eneste gang. Og det gjelder slett ikke bare it-bransjen, men sannsynligvis hele arbeidslivet i Norge.

Det er noen som har forsøkt å finne forklaringer på dette, som peker på at kompetansen til femtiåringer kanskje er utdatert. Det er mulig, men blant dem som jeg har vært i kontakt med, er det slett ikke mangel på kompetanse det står på. Hverken i deres egne øyne, eller i tilbakemeldinger fra mulig arbeidsgiver.

En leser som jobber med rekruttering til it-bransjen sier seg utgangspunktet enig i mye av min kommentar, men kan også fortelle at han har hatt flere dyktige for over 50 på intervju og at mange er blitt valgt bort fordi de er for "sære" – at de er lite formbare, at de ikke er oppdaterte på teknologi eller at de ikke passer inn i teamet.

Han anbefaler at mange arbeidsgivere burde vurdere flere kandidater over 50, selv om de har et par dårlige erfaringer fra før.

En annen leser tror at den sitter med ansettelsesansvaret i enkelte tilfeller kan føle seg truet både med hensyn til faglig autoritet og kanskje i neste omgang sin egen stilling dersom man ansetter en faglig dyktig senior.

Han viser også til at det er en myte at eldre personer bruker lang tid med å sette seg inn i situasjoner, mens han selv som er over 60 erfarer det motsatte. Nesten 40 år i bransjen har gitt mye erfaring som en 30-åring har problemer med å fatte.

Det er flere som har tilsvarende meninger: "Hver gang det skrives om skandaleprosjektene (Nav, etc) kan jeg ikke unngå å tenke på at et team av oss "gråhåringer" kunne levert slik prosjekter på tid og budsjett".

En bedriftsleder skriver at det kan være vanskelig å legge frem hvilken kompetanse man har etter et langt yrkesliv. Men han peker også på at bedriftene ikke greier å definere hvilken kompetanse som egentlig trengs i enkelte stillinger og derfor velger enkleste løsning.

Her et knippe andre argumenter som er sendt meg: Noen er "gamle" når de er 40, andre er fortsatt "unge" når de passerer 70. Det kan se ut som det bare er en gruppe som ikke rammes av grov aldersdiskriminering, og det er ledere. Det kan virke som at det blir sett som et svakhetstegn hvis du er over 50 uten å være leder.

En konserndirektør i et kjent rekrutteringsfirma skriver: Det er umulig å være uenig i det du skriver. Og jeg klarer heller ikke å fatte hvorfor det er sånn. Vi bruker mye tid på å argumentere dette ovenfor våre kunder. Kommer til tider igjennom. Men ikke ofte nok. Setter man opp en T konto med fordeler og ulemper med voksne ansatte, gir dette seg selv. Fint du setter fokus på dette, Frank!

En leser spør om alternativet kan bli kvotering etter hårfarge. I dag er det tydeligvis bare two shades of grey.

Så er det ett argument om at dagens moderne arbeidsliv opplever så mye endring at de over 50 kanskje ikke henger med. Til det svarer en annen:

– Over 50 og vansker med endring? Er du klin gærn? Hvem er det som har vært med på de største endringene i arbeidslivet siden Spinning Jenny? Og vi snakker ikke om lycra-kledd karrierekvinne i svett, halvmørkt rom med høy musikk og pulsklokker på veggen.

Så hva er egentlig problemet med å ansette folk over 40, 50, 60? Nå retter jeg spørsmålet til ledere og HR-avdelinger i hele arbeidslivet. Det er ikke bare it-bransjen dette gjelder. Nå har jeg fått svar fra mange, men ikke dere.