Tysker vant krigsomkamp

Tysker vant krigsomkamp

En tysk amatørkryptograf med bærbar pc knuste den britiske kodeknekkeren Colossus i en rekonstruksjon fra andre verdenskrig.

The National Museum of Computing har brukt 14 år på å bygge opp igjen Colossus, som dekrypterte tyske meldinger under andre verdenskrig. Muséet var så fornøyd med resultatet at de like godt utfordret tyskerne til en rekonstruksjon, hvor britene håpet at den dedikerte kodeknekkeren kunne hamle opp med dagens teknologi. Det endte med en etterlengtet tysk seier.

Tyske forskere krypterte først en tekst ved hjelp av gammeldagse hjelpemidler ved Heinz Nixdorf Musem i Paderborn vest i Tyskland, og sendte deretter meldingen ut på radio, slik det tyske militæret hadde for vane under krigen. Meldingen ble snappet opp av den tyske amatørkryptografen Joachim Schüth, som prosesserte radiosignalene, matet dataene inn i sin bærbare pc som knekket koden i løpet av 46 sekunder. Den dekrypterte meldingen sendte Schüeth til britene, som på samme tid ennå ikke hadde fått inn hele meldingen på radio.

LES OGSÅ: Colossus gjenoppstår

Britenes lag på Bletchley Park, hvor de allierte også overvåket tysk radiotrafikk under krigen, måtte ha hjelp av Milton Keynes Amateur Radio Society for å løse mottakerproblemene. Når Colossus endelig begynte å tygge på meldingen, røk to av de totalt 2600 radiorørene på maskinen. Til sammen tok det nesten et døgn før britene hadde knekket kodene, men uansett forsinkelser, ville det tatt Colossus over fire timer å knekke den første av flere koder fra tyskerne.

Schüth, med sin bærbare pc med 1,4 GHz-prosessor og NetBSD-operativsystem, mente til tross for den overlegne seieren at det står respekt av konkurrentens innsats.

- Det er kanskje litt urettferdig å måle Colossus mot moderne maskiner. Colossus var en genial konstruksjon og en milepæl i datamaskinens historie, men teknologien har utviklet seg mye siden den gang, konstaterer seierherren.

It Bransjen