Ufo-hackeren skal utleveres

Ufo-hackeren skal utleveres

Briten Gary McKinnon slipper ikke unna en tur til amerikanske domstoler.

Storbritannias innenriksminister griper ikke inn mot utleveringen av den såkalte ufo-hackeren Gary McKinnon. Dermed er det ingenting som står i veien for at han blir stilt for retten i USA for datainnbrudd mot blant annet NASA.

Innbruddet skal ha skjedd mellom 2001 og 2002, og ble rettet både mot NASA og det amerikanske militæret. Alt i alt ble 97 maskiner hacket av McKinnon, som gikk under aliaset "solo". McKinnon har innrømmet gjerningene, men hevder han kun var ute etter bevis på at romvesener virkelig eksisterer.

Dyrt datatrøbbel

Amerikanske myndigheter hevder at McKinnon slettet kritiske filer, som førte til at flere nettverk gikk i sort i 24 timer. I tillegg skal han ha slettet våpenlogger fra den amerikanske marinen. Til sammen mener myndighetene at han har stått for skadeverk til en verdi av 700.000 dollar.

USA har derfor begjært at McKinnon utlevert, et krav som hackeren har kjempet mot i flere år. I oktober avslo en domstol anken hans, og nå kommer en ny beskjed som må være vanskelig å svelge for 43-åringen. Innenriksminister Alan Johnson sier at han ikke kommer til å gripe inn, og dermed kommer McKinnoon med all sannsynlighet til å bli utlevert, rapporterer flere medier.

Mannen har tidligere fortalt at pc-ene han tok over var svært dårlig sikret og han hevder at myndighetene ikke en gang hadde byttet ut standardpassordene på enkelte av dem. Om han domfelles i USA risikerer han opp til 60 års fengselstraff.

Gir ikke opp

McKinnon har fått diagnosen Asbergers syndrom, og forsvarsadvoktaten hans, Karen Todner, hevder at han ikke vil klare seg gjennom et fengselsopphold i statene. Til BBC sier hun at de nå skal gjøre ett siste forsøk på å anke utleveringen.

- Dette er et hardt slag, men vi kommer ikke til å gi opp, sier hun.

Om de ikke får ministeren til å endre oppfatning, er den endelige avgjørelsen opp til den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen. I en uttalelse i fjor har de imidlertid allerede avvist at de vil stoppe utleveringen.

It Bransjen