Unix beregner verdens skjebne

Unix beregner verdens skjebne

NASA bruker Unix til å kalkulere Armageddon-asteroiders bane mot jorden.

Mandag denne uken passerte en asteroide på 33.600 tonn jorden i en forrykende fart. Maskinene som det amerikanske romfartsprogrammet, NASA, bruker for å beregne hvilken vei asteroidene tar, kjører Unix.

Asteroiden ble først oppdaget av observatører i Australia i slutten av første uke. Etter det begynte flere å spore romelementet, som er på størrelse med en tredjedel av en fotballbane, skriver amerikanske Computerworld.

LES OGSÅ: NASA-satellitt havnet på Sydpolen

Dataene blir samlet inn hos NASA i et program som kjører på en Dell-server med åtte prosessorer og Unix operativsystem. Programmet, Sentry, beregnet deretter hvilken vei asteroiden skulle ta, eventuelt om den skulle treffe jorden.

Heldigvis skjedde ikke det. Ifølge beregninger var asteroiden 66.000 km fra jorden. Hadde den truffet, ville den skapt enorme ødeleggelser. I 1908 traff en asteroide på samme størrelse Sibir, noe som førte til at alle trær i over 1300 kvadratkilometers omkrets ble jevnet med jorden, skriver Computerworld.

Manges tanker går nok til filmen Armageddon, der en kjempeasteroide er på vei til jorden. Da brukte nok NASA-forskerne Unix også.

LES OGSÅ: Får bredbånd på Mars

It Bransjen