Valve med eget spill-OS

Valve med eget spill-OS

SteamOS er basert på Linux og helt gratis!

Det er ingen hemmelighet at Valve, som står bak den populære digitale distribusjonsplattformen Steam, er svært glade i GNU/Linux. Gabe Newell, sjefen i Valve, har benyttet enhver anledning til å fremme operativsystemet.

En spill-distro?

Nå viser Valve at alt ikke bare har vært hype og tomt snakk, for denne uken annonserer selskapet SteamOS, en GNU/Linux-distribusjon bygget rundt Steam-plattformen, beregnet på spill og multimedia på tv-en.

Det nye operativsystemet blir helt gratis, og lover mange forbedringer på områder GNU/Linux tradisjonelt har vært svak, som grafikk og multimedia. I tillegg vil SteamOS skille seg ut fra andre underholdningssystemer som gjerne er på plass i stua.

Ettersom SteamOS er basert på GNU/Linux skal det nemlig en forholdsvis enkel sak å oppdatere maskinvare og bytte komponenter, noe man ikke kan gjøre med vanlige spillkonsoller. Dersom Valve greier å levere, skal man ikke se bort i fra at spillkonsollene kan møte tøff konkurranse fremover.

Valve lanserer dessuten nye funksjoner som gjør at SteamOS-maskinen er mindre avhengig av maskinvare. Mye kan nemlig gjøres over lokalt nettverk, og resultatet er et system med forholdsvis lave krav til maskinkraft.

Fire områder

SteamOS lover fire, nye funksjoner som skal revolusjonere spillopplevelsen. Funksjonenene vil også være tilgjengelig i den tradisjonelle Steam-klienten.

  • Hjemmestrømming: Steam-spill for Windows og OSX kan strømmes lokalt over hjemmenettet direkte til SteamOS-maskinen i stua. Det betyr at SteamOS ikke vil være begrenset til å kjøre spill for Linux, men hele Steam-katalogen vil være tilgjengelig, via en annen maskin på nettverket.
  • Multimedia: Ifølge Valve jobber selskapet med «kjente mediatjenester» for å kunne strømme musikk og video over Steam og SteamOS. Selskapet har foreløpig ikke avslørt hvem de samarbeider med, men det er lov å håpe at nettopp din favoritt-tilbyder er med på laget.
  • Familiedeling: Snart blir det endelig mulig å dele spill. Funksjonen «Family Sharing» lar deg spille andres Steam-spill, komplett med egne achievements og savegames. Bare en kan spille det delte spillet av gangen, riktignok.
  • Familiebegrensning: Ettersom stua er fellesområde for familien, blir det mulig å kontrollere og begrense hvem som har tilgang til å se hva i Steam-biblioteket ditt.

Utover de nye funksjonene får man også fordelene med Steam-plattformen, som workshops for enkel deling av innhold, mods og meninger og nettsky som gjør at du aldri mer trenger å tenke på å ta sikkerhetskopier av savegames og innstillinger.

Ifølge Valve lanseres SteamOS «snart», og lover at det nye operativsystemet blir gratis for forbrukere og gratis for utviklere og produsenter.

It Bransjen