Verdensledende spruting på Bryne

Verdensledende spruting på Bryne

Hva har Bryne og 70 prosent av verdens bærbare pc-er og Ipod til felles?

Jo, de fleste bærbare pc-er som produseres i verden lakkeres nå av roboter som er utviklet på Bryne. Norge er verdensledende på lakkeringsroboter, ifølge en pressemelding fra ABB.

- Utviklingen er eventyrlig. Vi nærmer oss en markedsandel på 70 prosent for roboter som lakkerer bærbare pc-er, sier direktør Tormod Gunleiksrud i ABBs norske robotvirksomhet.

Fin finish

Også i bilindustrien har selskapet tatt et solid grep om verdensmarkedet. Om lag hver femte nye bil lakkeres av en robot fra Rogaland. Den berømte MP3-spilleren iPod får sin fine finish takket være ABB-roboter. I tillegg får et økende antall mobiltelefondeksler farge fra en norsk robot.

- Nylig ble vi det første selskapet i verden som passerte 10 000 produserte lakkeringsroboter. Selve jubileumsroboten ble levert til Ford-Mazda i Kina, sier Gunleiksrud.

Robotene produseres i samarbeid med ABB i Kina. Media fra verdens største bilproduserende land har vært på besøk på Bryne, og den 14. og 15. juni kommer flere gjester fra hele verden til ABB-fabrikken for å se nærmere på den nyeste teknologien til robotindustrien.

- Det er andre gang vi arrangerer en slik konferanse. Deltakerne er representanter for store virksomheter i Europa, USA, og Asia, sier Tormod Gunleiksrud.

Trallene på Trallfa

ABBs norske robotvirksomhet har sitt utspring i trallefabrikken Trallfa, som ble etablert på Bryne i 1941. Nå har fabrikken cirka 180 ansatte og lager om lag 600 lakkeringsroboter i året.

It Bransjen