Verdenspresident var Facebook-spøk

Verdenspresident var Facebook-spøk

Franske medier lot seg lure av en nærmest selvutnevnt Facebook-president.

Facebook-brukere har avslørt den sannsynligvis største nettsamfunn- spøken hittil i historien. En nesten selvutnevnt e-President ble omtalt i nær alle seriøse medier i Frankrike, fordi journalistene ikke sjekket bakgrunnen hans.

Arash Derambarsh deltok i en Facebook-relatert kåring for Verdens Facebook-president. Kåringen ble avholdt gjennom en ekstern applikasjon hvor man kunne stille til valg, men den hadde ingenting med Facebook å gjøre. Hele valget hadde en temmelig obskur karakter, og Derambarsh, som utformet en egen webside i kampanjen sin, vant med en knappe 9000 stemmer.

Det siste gikk de fleste mediene glipp av da de presenterte Derambarsh som verdens første Facebook-president, valgt av Facebook-populasjonen. Den unge franskmannen ble invitert til avisintervjuer og tv-programmer, og spilte sin rolle med glans foran de nyhetssultne journalistene, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Facebook stenger spionprogram

Så kunne han melde at han vant et valg med et nedslagsfelt på rundt 100 millioner mennesker, noe som er en større befolkning enn Frankrike. Men faktene ble ikke kontrollert av journalistene. For ordene skyld, selv om alle Facebook-medlemmer hadde deltatt ville det vært færre, ifølge Wikipedia har det sosiale nettverket rundt 60 millioner brukere.

Det var også på Facebook kampanjen mot Derambarsh ble satt i gang. Dette ble fort tatt over av bloggere og ZDnet, og Derambarsh ble avslørt som en juksemaker.

En kjapp undersøkelse av ArretsurImages blant franske journalister viser at mange har overtatt saken uten å sjekke faktene. Ingen hadde for eksempel kontaktet Facebook for å sjekke om mannen virkelig var verdens Facebook-president.

- Han så pålitelig ut og snakket godt for seg, svarer en av journalistene.

Det er ukjent hva skjedde med Demarash etter avsløringen. Nyheten om medietabben blir sikkert mottatt med god latter i England, hvor BBC dummet seg for noen år siden ut ved å intervjue en jobbsøker på direkte om Apple.

Se denne videoen her.

Les om:

It Bransjen