- Vi fikk bare tullete råd

- Vi fikk bare tullete råd

Unge entreprenører starter nettverk for grundere. - Drittkult å være grunder, men det er ensomt i Norge, mener Anders Mjåset.

Norge er et vanskelig land for gründere. Det mener to unge menn, Anders Mjåset og Audun Ueland, som har satt i gang et initiativ til å hjelpe gründere i Oslo. Nettverket Mesh startet som beta 1. februar, og får sin ekte lansering 20. april. Sist fredag avholdt Mesh i samarbeid med Ikt-Norge et miniseminar om hvordan det er å være gründer i Norges hovedstad.

- Vi savnet fysiske møteplasser for å dele erfaringer og ideer. Et nettverk med kompetanse, og for å være sosiale. Rett og slett å snakke med folk som gjør det samme, forteller Ueland.

Mjåset og Ueland er selv gründere. Gjennom flere år har de to sivilingeniørene fra NTNU prøvd å få ideene sine frem. Til slutt fikk de det til med konseptet Prampack, kofferter for folk som reiser med barn. Da salget begynte å ta av kjøpte Stokke hele konseptet.

- Men veien var lang. Vi snakket med veldig mye folk for å få det til. Den veien måtte vi pløye selv. På NTNU skjønte de ikke hva vi holdt på med, det fantes ikke noe miljø for gründere, sier Mjåset.

Han mener entreprenørsfagene som undervises på NTNU er for teoretiske, og har for lite rot i virkeligheten. Han er ikke enig i at at NTNU er «landets beste plass for entreprenørskap», som universitetet sier om seg selv.

- På NTNU undervises det om distribusjon, men når du holder på med det i praksis, er det helt irrelevant. Vi fikk bare tullete råd. De hadde helt opplagt ikke gjort det selv før.

Ikke First Tuesday

De to unge gründerne fikk mye læring underveis. På veien besøkte de gründermiljøer i flere andre land og ble lettere sjokkert over forskjellene.

- Vi fikk det rett i fjeset. Entreprenører i andre land har det så mye bedre. I Sverige var det frokost. Et av de møtene der ga kontakter med både investorer og Kina. Vi har fortsatt bedre kontakter i Sverige enn i Norge, forteller Mjåset.

Nå vil de to gjennom Mesh gi norske entreprenører samme vilkår. Mesh vil bli en innovasjonshub, men de vil også tilby en mentorordning, praktisk utdannelse og tilgang til resurser. Ut fra de første 50 påmeldingene regner Ueland og Mjåset med at ca. halvparten vil være it-relatert.

I et fellesseminar med Ikt-Norge fikk gründerne spørsmålet om hva forskjellen er fra andre gründerinitiativ, som for eksempel First Tuesday. Mjåset er raskt til å svare:

- Det vil være aktivitet i Mesh-lokalene i Oslo sentrum hver eneste dag, ikke en gang i måneden.

3,7 milliarder kroner

En av foredragsholdere på seminaret, Jon Øyvind Eriksen, jobber i Investinor, et statlig investeringsselskap som forvalter 3,7 milliarder kroner for nye, kommende selskaper. Selskapet, som er heleid av Innovasjon Norge, har ikke it som fokusområde, men likevel er det mange it-selskaper som får midler, ifølge Eriksen. Han har selv lang fartstid som gründer i it-bransjen, og var administrerende direktør i Kantega før han gikk til investeringsselskapet.

- Vi driver med verdiskapning, og vårt mål er å gjøre nye bedrifter til suksesser. Vi er nå inne i ca. 30 selskaper og investerer tidlig i vekstfasen, forteller han.

Eriksen mener it-bransjen trenger solide investeringspartnere. Men gründere er ikke nødvendigvis unge mennesker, forteller Eriksen. Den norske bedriften Numascale er grunlagt av mennesker med et langt liv i databransjen, noen av dem i pensjonsalderen.

Tenker på andre

Liv Freihow i Ikt-Norge synes Mesh er en frisk pust, som Oslo trenger.

- Det er fint at unge gründere ser behovet for bedre infrastruktur i Oslo, sier hun.

Freihow mener det er flott de to unge mennene bruker sin gründererfaring til å starte noe andre kan dra nytte av. Alt for mange tenker bare på seg selv.

- Mange gründere føler seg ensomme. Det er bra noen gjør noe med det.

Les om:

It Bransjen