- Vi er ikke imponert over Windows 8

- Vi er ikke imponert over Windows 8

Før bedriftene har rukket å oppgradere til Windows 7, kommer Windows 8. Men det nye operativsystemet får kritikk fra flere hold.

Helge Skrivervik i konsulentselskapet Mymayday.com er skeptisk til Windows 8. Han forteller at signalene de har fått fra bedriftsmarkedet er at it-sjefene holder på med å oppgradere til Windows 7, og at Windows 8 bare oppleves forstyrrende.

- Er Windows beregnet på bedriftsmarkedet?

- Microsoft vil jo at flest mulig oppgraderer, for det er jo businessen. Men i realiteten trenger Microsoft Windows 8 mer enn markedet trenger et nytt Windows, sier Skrivervik.

Flere flater

Computerworld kontaktet Microsoft Norge for å få kommentarer rundt ambisjonene med Windows 8, men selskapet har fått munnkurv frem til den offisielle lanseringen 26. oktober.

Tommy Ødegaard er administrerende direktør i Microsoft-partneren Crayon. Ikke overraskende mener han det er gode grunner til å oppgradere til Windows 8.

- Selv om mye så langt ser ut til å være rettet mot forbrukermarkedet, så er jo dette en del av forbrukerorienteringen vi ser i it-markedet med stadig flere flater i bruk, sier Ødegaard og legger til:

- Den store fordelen er at man med Windows 8 kan få forskjellige enheter på samme plattform.

Han sier videre at han ikke tror på den helt store utrullingen i virksomheter som allerede kjører Windows 7.

- Men det er fortsatt mange virksomheter på XP, og for disse bør Windows 8 være interessant, sier Tommy Ødegaard.

Holder seg til 7

Hedmark ikt er et selskap som leverer it-tjenester til kommuner i Hedmark fylke. Frode Danielsen som er daglig leder i selskapet forteller at de er i ferd med å oppgradere til Windows 7 på alle pc-er, og at de foreløpig ikke har noen planer for Windows 8.

Helge Skrivervik mener at Windows 7 holder for de aller fleste virksomhetene.

- Bedriftene er fornøyd. Når de skal videre til neste versjon har pc-en gått ut på dato. Den neste pc-en er et 21 tommer nettbrett med tastatur, mener Skrivervik.

Han mener Microsoft på sett og vis at lagt inn i sitt regnestykke at den tradisjonelle pc-en går ut på dato og blir til mer mobile enheter. Men han er ikke sikker på at Microsoft er på rett vei når det gjelder nettbrett heller.

- Jeg er usikker på om det er fornuftig å presse et nytt Windows inn i den gamle arkitekturen. Logisk og teknisk sett er det feil. For meg virker ikke Windows 8 fremtidsrettet, men tiden vil vise hvordan markedet tar i mot operativsystemet.

Ringerunde

Computerworld har gjennomført en liten spørrerunde blant it-sjefer om de kommer til å ta i bruk Windows 8.

- Vi har testet Windows 8 på bærbare og er ikke imponert. Det er mulig brukergrensesnittet er bra på nettbrett, men på en standard maskin fungerte det dårlig. Jeg tror forskjellen her fra Windows 7 er så stor at brukere vil slite med å kjenne seg igjen – det er en mye større overgang enn fra XP til Windows 7, sier Fritz Ekløff som er it-direktør i BW Offshore.

Han forteller videre at de vil vente å se hvordan Windows 8 slår an.

- Blir det som Vista er det jo smart å hoppe over, spør han retorisk.

Mer positiv er Microsoft-bedriften Bertel O. Steen. De vil ta i bruk Windows 8. It-direktør Arild Saastad forteller at de har standardisert på Microsoft-produkter.

- Jeg ser at vi har glede av å benytte flest mulig produkter fra samme leverandør. Vi har i mange år hatt mange forskjellige produkter fra mange leverandører, dette har gjort at samhandling og integrasjon har blitt krevende og ikke minst kostbart, sier han.

Uferdig?

Intel er en nær partner av Microsoft. Men under en tale til egne ansatte i Taiwan, sa selskapets mektige toppsjef, Paul Otellini, at Windows 8 var uferdig. Det var nyhetsbyrået Bloomberg som denne uken snakket med en person som var tilstede under den private seansen. For Microsoft er det viktig å få Windowa 8 raskt ut på nettbrett for å rekke den viktige julehandelen.

Intel-sjefens bekymring føyer seg inn i rekken av flere bekymringer den siste tiden. Alex Gauna som er analytiker i hos JMP Securities, sa under Intel utviklerkonferanse i San Francisco i midten av september at de var bekymret for antallet feil i beta-versjonen ville gjøre det vanskelig å gjøre den ferdige versjonen klar til lanseringsdatoen.

Blant bekymringene er om maskinvareleverandørene rekker å få på plass drivere.

Tøffere strategi

Å knytte sammen den tradisjonelle pc-verdenen med mobiltelefoner og nettbrett – som Microsoft forsøker med Windows 8, mener Skrivervik kan føre til for mange kompromisser. Microsoft prøver å dekke alles behov i tillegg til historien. Apple på sin sine har en mye tøffere strategi ved at de brutalt kutter historiske bindinger og tenker fremover.

- Å knytte dem sammen er bra. Å presse dem inn i samme mal er ikke bra. Å opprettholde mange bindinger til historien skaper unødig kompleksitet og ineffektivitet. Vårt råd til markedet er: Glem migrering, tenk sammenkobling. Mulig Microsoft tenker det samme, men det synes ikke, sier Skrivervik.

Med de ressursene Microsoft har til rådighet hadde Helge Skrivervik ønsket seg noen mer.

- Jeg tror ikke Windows 8 blir en hit. Windows 7 viser seg å være et bra system, og Microsoft møter ikke et sultent nok marked.

It Bransjen