Vil øke batteritiden på mobilen

Vil øke batteritiden på mobilen

Forskere ved UCLA vil resirkulere lys fra mobilskjermen.

Smartmobilen har mange fordeler sett opp mot gammeldagse, litt smådumme telefoner. Men med alle de spennende muligheten, de store skjermene og den gode ytelsen følger også et par ulemper. For mens mobiltelefonene tidligere kunne holde det gående i dager og uker, er man ofte heldig om batteriet på den nye smartmobilen holder ut dagen. Det kan det kanskje snart bli en endring på

Forskere ved UCLA (University of California, Los Angleles) har nemlig kombinert solceller med lcd-skjermer i et forsøk på å få mer levetid ut av batteriene på de ellers så strømkrevende smarttelefonene.

Ved å utstyre telefonene med lcd-skjermer med solceller som kan polarisere lyset, har forskerne funnet ut at de kan hente ut energi som er til overs eller ubrukt fra lcd-skjermen, og også eventuelt lys rundt telefonen - for eksempel sollys. Dette ifølge Ars Technica.

Slik virker det

Vanlige lcd-skjermer har to polariserte lag av flytende krystallmolekyler imellom seg. Varierende mengder lys passerer mellom disse lagene, avhengig av hva som vises på skjermen.

Nå har altså UCLA-forskerne funnet ut at lyset som reflekteres kan resirkuleres tilbake til batteriet. Ved å installere en lite organisk “solcellesamler” rundt lcd-skjermen, som gjerne står for 80-90 prosent av strømforbruket fra batteriet. Så mye som 75 prosent av denne energien tapes i det polariserende laget. Ved å samle de ubrukte skjermlyset i solceller, kan mye av denne energien sendes tilbake til batteriet. Håper er at man på denne måten kan øke batteritiden betraktelig.

Tanken er at solcellene også skal kunne plukke opp omkringliggende lys og sollys, som også kan bidra til å forlenge batteriets levetid.

UCLA-forskernes undersøkelse forventes og bli offentliggjort i september, skriver Ars Technica .

It Bransjen