Viser norsk kunst hos Google

Nasjonalgalleriet og Munch-museet er med på nytt Google-prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Nå skal du kunne besøke Nasjonalgalleriet og Munch-museet rett fra soafen, gjennom et samarbeid med Googles Art Project og via Street View-teknologi.

Enkelte verk, som velkjente «Skrik» og bildet «Fra Stalheim» skal du også kunne zoome kraftig inn gjennom gigapixel-teknologi.

- Vi er stolte over at vi kan bidra til å gjøre norsk kunsthistorie tilgjengelig for mennesker over hele verden gjennom Google Art Project. Målet med prosjektet er å gjøre kunst og kultur fra hele verden tilgjengelig på nett og for fremtiden, sier Harald B. Skaarn, talsperson for Google i Norge.

Fra før er det 18 andre museer verden over og 15 gigapixel-bilder i kunstprosjektet. Prosjektet har oppstått via Googles 20-prosent-personal-policy, som oppfordrer de ansatte til å bruke 20 prosent av arbeidstiden på prosjekter de brenner for.

Museene fornøyde

- Nasjonalmuseet er glad for å bli innlemmet i Google Art Project, en av de viktige nye digitale og lett tilgjengelige kanaler inn mot våre kunstsamlinger, sier museets direktør Audun Eckhoff i Nasjonalmuseet.

Munch-museet ble sammen med et svensk museum og to museer fra Danmark første museum i Norden som ble innlemmet i Google Art Project våren 2012, kan man lese i en pressemelding.

- Våre erfaringer fra samarbeidet med Google Art Project er svært gode, sier Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen.

Vill oppløsning

De har særlig troa på Skrik i gigapixel-oppløsning.

- «Skrik» har en dramatikk og nerve som har fengslet mennesker over hele verden. Med Gigapixel-bildet blir det mulig å studere Edvard Munchs teknikk og penselarbeid på et detaljnivå som ikke tidligere har vært mulig. I år er det 150 år siden Munch ble født, og det er veldig hyggelig å kunne benytte anledningen til å sette Munch enda tydeligere på kartet internasjonalt, sier Henrichsen.

- Med lanseringen av Gigapixel-bilder av Edvard Munchs «Skrik» og J.C. Dahls «Fra Stalheim» blir to helt sentrale verk i norsk kunsthistorie gjort tilgjengelig med et hittil helt utenkelig detaljnivå. Vi håper det både vil stimulere kunstinteressen til nordmenn og være et nyttig verktøy i undervisning i skolen, sier Skaarn.

- Vi har valgt «Fra Stalheim» av J.C. Dahl som hovedbilde fordi det gir en inngang til hele den norske romantikken, og skildringen av norsk natur og folkeliv. Den høye oppløsningen gir anledning til å se den visuelle rikdommen i bildet, helt ned til trærne, de ruvende fjellformasjonene og de bitte små menneskene som setter den storslagne naturen i perspektiv, sier Eckhoff.