Wikileaks-krigere tyr til faksbomber

Wikileaks-krigere tyr til faksbomber

Angrep per faks brukes til å terrorisere bedrifter som svartelister Wikileaks.

Wikileaks «nettgerilja» Operation Payback har allerede senket nettsider tilhørende Visa, Mastercard og Paypal etter at selskapene sluttet å videreformidle sponsorpenger til Wikileaks.

Nå tyr geriljagruppen til ny taktikk via en gammel teknologi: Faks.

Ifølge Computerworlds nyhetstjeneste har chattere postet lister med faksnumrene til seks forskjellige bedrifter og ber nå frivillige om å fylle opp de respektive bedriftenes faksmaskiner via gratistjenester som myfax.com og faxzero.com.

Gruppen anbefaler at folk topper det hele med anonymiseringsprogramvare som Tor så de ikke kan spores etter sine ugjerninger.

73 medlemmer

Aktivistene oppfordres til å fakse inn bilder av Guy Fawkes eller tilfeldige sider av lekkede, statlige, USA-relaterte dokumenter. Fawkes er kjent for å være en av katolikkene som stod bak den såkalte kruttsammensvergelsen i 1605. Fawkes forsøk på å sprenge Houses of Parliament og Kong James I av England ble oppdaget og mislyktes, Fawkes tilstod under tortur og ble senere henrettet på brutalt vis.

Ifølge Paul Mutton, sikkerhetsanalytiker i webmonitoreringsselskapet Netcraft er det ikke kjent hvilke skader fakskampanjen har medført. Ifølge Mutton hadde sabotørgruppen 73 medlemmer få timer etter at aksjonen ble kjent.

Det er ikke første gang den løselig organiserte gruppen bak Operation Payback, som kaller seg Anonymous, kjører fakstaktikk. I januar 2008 oppfordret de medlemmene til å faksbombe Scientologikirken, et annet av deres favorittmål.

Faksaksjon med en viss effekt

Operation Paybacks angrep har fått mye oppmerksomhet i media, men har hittil hatt liten effekt på de angrepne bedriftenes kjernevirksomhet. Mastercard sier at noen av deres Securecode-transaksjoner gikk litt tregere forrige uke, men at transaksjonssystemet til Visa og Mastercard så langt har vært upåvirket av angrepene. Paypal.com-nettsiden gikk ned torsdag, men Paypal sier serverne de bruker for å prosessere transaksjoner så å si var upåvirket.

Det er ikke komplisert å hindre denne type angrep, men det koster penger fordi selskapene må kaste seg rundt og ruste opp infrastrukturen. I mellomtiden gjør angriperne det vanskeligere for kunder å nå selskapet.

Faksangrepene ser ut til å kunne være irriterende og kan ha en viss effekt. Anonymous har postet en liste med faksnumre de sier ikke lengre svarer. For eksempel ble Visas faksnummer koblet ned i går.

Visa har ikke ønsket å kommentere saken, men Visas ansatte er tilsynelatende klare over at de for tiden utsettes for faksangrep. Da Computerworld ringte Visas callsenter for å be om faksnummeret, vare operatørens svar: ”Den informasjonen kan jeg ikke gi deg”.

It Bransjen