Windows banker Linux og Mac

Windows banker Linux og Mac

Linux vokser på server, Mac på desktop, men Windows vokser mest.

78,6 av all omsetning på operativsystemer stammer fra Microsofts tungvektsmester Windows. Dette er ett prosentpoeng mer enn for ett år siden, selv om de to utfordrerne Mac og Linux også legger på seg, viser nye tall fra Gartner, som har tatt for seg den globale omsetningen av operativsystemer på både server og desktop - for Microsoft, IBM, HP, Oracle, Red Hat og Apple.

Windows har lenge vært dominerende på desktop, men har hatt ikke nytt samme posisjon på servermarkedet. Server + desktop ga til sammen 23,8 milliarder dollar – rundt 135 milliarder kroner i inntekter for Microsoft i 2010. I 2009 var tallet 127 milliarder kroner.

Boost fra Windows 7

Den totale veksten for alle operativsystemene i 2010 var 7,8 prosent, som utgjør 177 milliarder kroner, og det er desktop som leder an.

IBM havner på andreplass. Unix og stormaskin gir selskapet en total markedsandel 7,5 prosent målt i omsetning. Red Hat, den største Linux-leverandøren, stod for to prosent av omsetningen, Mac Os desktop for 1,7. Men de to sistenevnte er i fremmarsj, varsler Gartner.

- Linux server og Mac Os var henholdsvis de kjappest voksende i server- og klientsegmentene, mens Windows befestet sin ledende posisjon i markedet i sin helhet, forklarer Gartner ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Det er salget av Windows 7 og utrullingstakten på nye pc-er som har gitt Windows en dytt. Windows 7 har solgt 350 millioner lisenser, og er ifølge Microsoft det kjappest voksende operativsystemet i historien.

Men en analyse PC World i USA har gjennomført viser at dette faktisk kan vise seg å være et skritt tilbake for Microsoft, ettersom det bare representerer to tredeler av det totale pc-salget i perioden, altså mindre enn Microsofts markedsandel i desktop-segmentet.

Omsetning versus praktisk bruk

Hvis vi ser utelukkende på desktop har Windows en markedsandel på 96,6 og en omsetning på 103 milliarder kroner. Mac klokker inn på 2,8 prosent, Linux på 0,6.

Måleselskapet Net Applications, som har sensorer utplassert på et femsifret antall nettsider, måler imidlertid den praktiske Windows-brukerandelen til 89,6 prosent. Et annet måleselskap, Statcounter, gir 91,6.

På server er også Windows kongen i omsetningstall. Microsofts håvet inn 51 prosent av omsetningen i servermarkedet, totalt 36 milliarder kroner. HPs Unix-variant kommer på andreplass med 8,6 prosent av omsetningen, IBM hakk i hel med 8,5 prosent. Linux i sin helhet ligger rett bak på 8,4 prosent, IBMs stormaskin kommer på 7,8.

Det er ikke helt unaturlig at Linux ligger såpass bak, ettersom den lave kostnaden for å kjøre Linux selvfølgelig gjør at omsetningen ikke ligger høyt.

I praktisk bruk står Unix- og Linux-varianter for 64,1 prosent av servermarekdet, Windows for resten, viser tall fra W3Techs. Det er tall som dette som gjør at folk som Linux Foundation-sjefen Jim Zemlin gjerne nevner at Linux driver majoriteten av internett-trafikk tross lav omsetning.

Mobil-OS

Gartner har ikke inkludert mobile operativsystemer i sin analyse. Foreløpig er Android og Apples Ios nærmest bare dråper i havet sammenlignet med operativsystemer for pc og server, men det vokser kjapt takket være utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett.

Net Applications tygger sammen mobile tall med desktop-tall og klokker inn Apples Ios på 1,87 prosent, en oppgang på 131 prosent fra 2009. Windows har til sammenligning 89,6 prosent på deres statistikker, et fall på 1,7 prosentpoeng.

Windows svake nedgang på Net Applications statistikk er etter alle solemerker forårsaket av vekst i mobile systemer.

«Fun fact»: Ios, som ligger innbakt i Iphone, Ipad og Ipod Touch, brukes faktisk mer enn Linux-desktop ifølge Net Applications tall. Ios er neste dobbelt så store som Linux-desktop og over tre ganger mer brukt enn Andriod, viser Net Applications tall.

It Bransjen