It-bransjens lønnsvinnere

It-bransjens lønnsvinnere

En årslønn på én million kroner for en SAP-konsulent er ikke uvanlig. - Dette er en gjentagelse av årtusenskiftet, mener bransjeanalytiker.

IBM har utviklet et seksukers program for å utdanne flere SAP-konsulenter. Ementor har et eget SAP-trainee-program og EDBs Spring Consulting kjøper opp SAP-kompetanse i Danmark. SAP er i vinden, og store implementeringsprosjekter suger kompetansen ut av markedet.

- Situasjonen i dag ligner på den rundt årtusenskiftet, hvor alle skulle ha et nytt erp-system, sier administrerende direktør Nils Molin i IDC Norden.

LES OGSÅ: EDB kjøper danske SAP-konsulenter

Molin mener etterspørselen etter eksperter på forretningsapplikasjoner til det tyske programvareselskapet er spesielt høy. Årsaken er at SAP lenge har vært fremgangsrike blant store kunder - og hver av disse installasjonene tar mye ressurser.

Lenge siden sist

På slutten av 1990-tallet ble det gjort store investeringer i nye erp-systemer, mye på grunn av år 2000-problematikken. Men også fordi det kom nye produkter på markedet. Siden levetiden på en installasjon ligger på mellom syv til ti år, er tiden nå moden for utskiftninger.

Studierektor og erp-ekspert Bo Hjort Christensen ved Handelsehøyskolen BI mener den økte etterspørselen også skyldes at mange eksisterende SAP-kunder nå kjøper seg nye moduler og integrerer andre systemer til SAP.

- Integrasjon med kunder og leverandører er en tydelig trend i it-bransjen, og for SAP-kunder blir dette store prosjekter som krever konsulent-ressurser, sier Hjort Christensen.

LES OGSÅ: It-bransjen koker: du setter betingelsene

Derfor er også de mer erfarne SAP-konsulentene spesielt ettertraktet. Det er krevende å endre et erp-system i en virksomhet i daglig drift. Eller som man pleier å si det bransjen: "Å skifte et erp-system er som å skifte deler på et fly som er i luften. eller å utføre en hjertetransplantasjon mens du løper maraton".

Gylne tider

- Det er gode tider for SAP-konsulenter. Jeg vil si at det nærmest er vanlig at en god SAP-konsulent tjener over én million kroner, sier Øystein Jåtog-Rød i Pearl Consulting.

Selv om disse personene er dyktige og har en ettertraktet kompetanse, blir de rett og slett ikke lønnsomme om konsulentselskapet skal innfri lønnskravene.

Les mye mer om lønnsadelen i ukens papirutgave av Computerworld.