It-fag taper i kampen om de nye hodene

Ingeniør, real- og it-fag har synkende status blant nye studenter. Mens helse- og lærerutdanningene opplever økt tilstrømming, taper teknofagene.
Og lettere vil det ikke være å markedsføre seg etter det siste året, der media har fokusert på nedgang, oppsigelser og problemene i it-bransjen. Noen lyspunkter finnes det likevel.

En rapport fra US Department of Labour tilsier at de fire - fem stillingskategoriene som vil ekspandere mest til 2010 alle er it-relaterte jobber. Tallene stammer fra den såkalte "Monthly Labour Review", som er kjent for å gi gode pekepinnen på endringer i arbeidsmarkedet i den vestlige verden.

Dårlige tall

I perioden 2000 til 2002 er ingeniørtekniske og naturvitenskaplige fag den klare taper blant søkere til høyere utdanning. Ingeniørtekniske fag opplevde en liten vekst på 2,3 prosent fra 2001 til 2002, men har en klar nedgang sammenlignet med tallene fra 2000.

Naturvitenskap opplevde nedgang på hele 25,8 prosent og var den klare taperen sammenlignet med tall fra 2001. Enda verre blir det hvis man sammenligner det med tallene fra 2000. Slår man disse to kategoriene sammen, utgjør søkermassen bare litt over en tredel av søkermassen til helse- og sosialfagene.

Sier likevel ja

Computerworld har spurt 14 ulike personer i og nært knyttet til it-bransjen om deres råd til studenter. På tross av tøffe tider nøler ingen med å anbefale unge folk å søke seg til it- og teknologistudier.

Noen av de spurte legger imidlertid aller mest vekt på at de unge skal velge det de selv er mest interessert i uten tanke på markedssituasjon eller fremtidige arbeids- og lønnsforhold. Les om it-bransjens anbefalinger til potensielle kandidater til norske it-studier her og på side 7, 8 og 9.