2,9 millioner svinetreff på en uke

2,9 millioner svinetreff på en uke

Helseekspertene hiver seg over Wikipedia for å rette informasjon.

Leger er tradisjonelt sett ikke veldig glad i fri informasjon for alle, særlig ikke når hvem som helst lager den.

Wikipedia har fått mye kritikk for sine helsesider, men det er ikke å unngå at tjenesten benyttes av utrolig mange.

Et lite, men tydelig, eksempel: I april (den 23., for å være helt nøyaktig) hadde Wikipedia fått 16.000 treff på "svineinfluensa". Men det var helt i begynnelsen av medieomtalen. Bare en uke senere var antallet treff på 2,86 millioner.

Dette skapte nesten panikk i det amerikanske helsedepartementet. Og med Moses og fjellet i tankene, reiste en delegasjon fra helsedepartementet til Wikipedia for å lære om moderne informasjonsformidling.

Oppdaterer Wikipedia

I juli besøkte en gjeng fra National Institutes of Health (NIH) nettleksikonet. Målet av besøket var å få bedre innsikt om hvordan man legger ut informasjon på Wikipedia. Tanken er at NIHs fremste helseeksperter skal bruke en del av tiden sin for å oppdatere innholdet til Wikipedia.

- Flere og flere bruker nettet for å få informasjon og ta den med i samtalene med legene sine, sier John T Burklow, ved NIH, til Washington Post.

Problemet er at ikke all informasjon på nettet er like bra. Og Wikipedia har flere ganger fått kritikk for upålitelig helseinformasjon.

Alle som er registrert kan endre på artiklene, og man behøver ikke å være autorisert lege for å skrive om helse. Det kan fortone seg som skremmende, særlig hvis 2,9 millioner mennesker leser bare i løpet av en uke om en sykdom.

100 forskere

NIHs mål er å sørge for at informasjon på Wikipedia er bedre sikret. Og besøket av NIH er unikt. Opplæringen de har fått hos Wikimedia Foundation er den første i sin type. I tillegg vil gruppen sette opp et løp for å utdanne de øvrige medarbeidere på NIH til nettskriving.

I alt 100 forskere og medisinske medarbeidere i NIH vil være med i programmet for skriveopplæring. De skal mate Wikipedia med godkjent helseinfo.

NIH er helsedepartementet direktorat for helseforskning, og en av USAs fremste klynger for helsekunnskap. Å få dem til å være aktiv på Wikipedia gir USAs helsepolitikk en helt ny dynamikk.

Flere vurderer

Tidligere har man forsøkt å sette opp andre helseresurser på nett, som Toxipedia, Medpedia og Citizendium. Men det er ingen tvil om at Wikipedia drar de fleste leserne. Nettleksikonet har over 300 millioner brukere hver måned.

NIHs besøk er også en gedigen anerkjennelse for Wikipedia. Mens alle helseeksperter påpeker at man aldri kan stole på informasjon på denne tjenesten, er det forventet at etter NIHs besøk vil flere helseorganisasjoner vurdere sine forhold til Wikipedia på nytt.

I Norge har Helse- og omsorgsdepartementet for øvrig opprettet en egen informasjonsside om svineinfluensa.

Les mer om helse og it på Computerworld Helse.

Les om:

IT-Helse