Abilia gir Synne (8) en stemme

Abilia gir Synne (8) en stemme

- Beste jeg har sett, sier Bill Gates om den norske løsningen.

Synne (8) har cerebral parese. Hun kan kun bevege armene og har vanskeligheter med å snakke. Dette har gjort det svært vanskelig for henne å kommunisere. Men takket være Abilia-produktet Rolltalk kan hun uttrykke seg med tale og delta selvstendig i aktiviteter på skolen og i fritiden.

Nå har et panel bestående av rundt 2.000 næringslivsledere stemt fram Abilia som vinner av Forskningsrådets innovasjonspris 2010.

- Vi vil bli verdensledende på hjelpemidler for kognisjon, kommunikasjon og omgivelseskontroll, sier daglig leder i Abilia, Bjørn Arntzen i en pressemelding.

Bedriften er allerede størst på it-hjelpemidler til funksjonshemmede i Norden og kanskje også Europa.

Brukes av 2.000

Kreativ direktør Øystein Johnsen forteller at Rolltalk allerede brukes av 2.000 mennesker med funksjonsnedsettelser.

-Abilia har fokus på alle aldersgrupper. Fra skolestart i år er hele første- og andreklasse-pensumet tilgjengelig på Rolltalk. Barna kan derfor delta i undervisning sammen med andre barn, sier han.

- For brukerne våre er det veldig viktig å vise at de kan tenke og forstå. Grunntanken vår er at vi ønsker å gjøre brukerne i stand til å endre rolle fra tilskuer til deltaker, forteller Johnsen.

I tillegg til Rolltalk har Abilia blant annet utviklet Memo-serien, som er digitale kalendere med bilder og påminning. Memo-serien gjør mennesker med kognitive vansker i stand til å mestre hverdagen bedre.

Soleklar vinner

I konkurranse med nominerte bedrifter innenfor søppelsortering, lydteknologi, havbruk og boreteknikk fikk Abilia hele 34,4 prosent av stemmene. Tidligere vinnere av innovasjonsprisen er REC, Bionor Immuno og DiaGenic.

- Årets vinner er et strålende eksempel på hvordan forskning bidrar til å gjøre livet bedre for mange. I tillegg til at Abilias produkter har stor samfunnsnytte, tjener bedriften også penger, sier fungerende divisjonsdirektør Eirik Normann i Forskningsrådets Divisjon for innovasjon.

- Abilia jobber med ekstremversjonen av sluttbrukerdrevet innovasjon. Denne typen innovasjon kommer til å bli stadig viktigere i årene som kommer, med de utfordringene vi vil oppleve for eksempel med en stadig større andel eldre i befolkningen, sier han.

Abilia har vist stor innovasjonsevne gjennom flere år og har blant annet konstruert verdens første øyestyrte kjøresystem for rullestoler. Bedriften deltok også i utviklingen av verdens første tankestyrte kjøresystem for rullestoler, sammen med blant annet Brown University og Massachusetts General Hospital i Boston.

Da styreleder Bill Gates i Microsoft fikk demonstrert programvaren i Rolltalk skal han ha sagt:

- Dette er det beste eksempelet på magisk programvare jeg noen gang har sett.

Les om:

IT-Helse