Accenture vant kjernejournal

Helsedirektoratet har valgt leverandør for hele Norges kjernejournal. - Et stort ansvar, sier Fredrik Syversen i Ehelse Forum.

Publisert Sist oppdatert

En av de største kontraktene i helse-Norge er delt ut. Helsedirektoratet har valgt å fortsette med Accenture for utvikling av en kjernejournal, som skal være en nasjonsdekkende journal for hele helsesektoren. Verdien på kontrakten er beregnet til mellom 85 og 150 millioner kroner og har en initiell løpetid på fem år.

Anskaffelse av en teknisk hovedsamarbeidspartner for utvikling av kjernejournal ble foretatt etter prosedyren «konkurransepreget dialog» i henhold til forskrift om offentlige anskaffelser § 14-2. Å bruke prosedyren «Konkurransepreget dialog» har blitt mer og mer vanlig ved anskaffelse av komplekse IT-systemer.

Anskaffelsesprosessen startet med leverandørkonferanse 14. september 2011 og har pågått frem til august 2012. Kvalifikasjonsgrunnlaget for anskaffelsen ble kunngjort på Doffin (dokument ID: 241923).

Kjernejournal inneholder svært sensitiv informasjon, som ikke skal komme på avveie. Kvalitet og sikkerhet er derfor blitt vurdert som svært viktig i løsningen.

Dialogrunder

- Det er bare å gratulere Accenture med seieren, dette er en av de vitkigste oppdagene vi får innen helsesektoren i Norge de neste 10 årene, sier Fredrik Syversen i Ikt-Norge.

Syversen leder Ikt-Norges Ehelse Forum, hvor alle tre aktuelle leverandørene er medlem. Han påpeker det er sjeldent aktørene ønsker å uttale seg i offentligheten om store kontrakter. De tre leverandørene som ble prekvalifisert er i tillegg til Accenture selskapene IBM og Evry. Gjennom to dialogrunder ble leverandørenes løsningsforslag diskutert. Etter andre dialogrunde gjensto det to leverandører i anskaffelsen, og disse bygde hver sin prototype for å demonstrere at løsningsforslagene fungerte.

Ifølge Syversen blir det ikke en enkel oppgave for Accenture.

- De får et stort ansvar. Vi håper at Accenture får jobbe med Helsedirektoratet på en måte som gjør det mulig for hele bransjen å være med i prosess som alle i helse-Norge kan dra nytte av, sier han.

Syversen håper også at dette ikke betyr at bredden forsvinner i it-bransjen på helsesiden.

- Jeg håper virkelig at de de som ikke vant ikke kutter ut satsingen sin på helse. Vi trenger de gode miljøene som både IBM og Evry representerer, sier han.

Her finner du prosjektbeskrivelsen på Helsedirektoratets nettsted.