Apple rammet av fabrikkeksplosjon

Apple rammet av fabrikkeksplosjon

CWTV: Tre personer er døde etter eksplosjon ved Foxconns fabrikk i Kina.

Tre ansatte er døde og 15 er skadet etter at en eksplosjon rammet Foxconns fabrikkanlegg i Chengdu i Kina på fredag, opplyste selskapet søndag ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

SE VIDEO AV HENDELSEN I VINDUET OVER.

Foreløpige undersøkelser tyder på at eksplosjonen ble forårsaket av lettantennelig støv som hadde samlet seg i en luftekanal.

Seks av de 15 ansatte som ble skadd i ulykken har fått behandling og blitt skrevet ut fra sykehus, ifølge Foxconn.

Dårlige arbeidsforhold

Foxconn-fabrikken produserer blant annet Ipad for Apple, og det amerikanske selskapet samarbeider nå med Foxconn for å etterforske ulykken.

- Vi er svært triste etter tragedien som rammet Foxconn-fabrikken i Chengdu, og ofrene og deres familier er i våre hjerter. Vi jobber tett sammen med Foxconn for å forstå hva som forsårsaken denne forferdelige hendelsen, skriver Apple i en pressemelding.

Det Taiwan-baserte selskapet samarbeider også med kinesiske myndigheter om etterforskningsarbeidet. All produksjon ved fabrikken i Chengdu er foreløpig stanset, og Foxconn har også stoppet produksjon ved de andre av selskapets fabrikker som driver med ”lignende produksjonsprosesser”.

Foxconn har tidligere fått kritikk for dårlige arbeidsforhold ved sine fabrikker. I fjor fikk selskapet mye oppmerksomhet da flere av de ansatte ved en fabrikk i Shenzen begikk selvmord. Apple fastholdt i en rapport tidligere i år at de samarbeider kontinuerlig med Foxconn for å ivareta sikkerheten ved selskapets fabrikker.

Arbeidsstokken ved fabrikken i Chengdu skal være hele 100.000 ansatte, ifølge en rapport fra den Hong Kong-baserte interessegruppen Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM). I rapporten, som er fra mai i år, heter det også at helse- og sikkerhetsforholdene ved fabrikken er ”alarmerende”. Arbeiderne klager over at de hele tiden puster inn støv ved et av fabrikklokalene.

Foxconn har sagt at fabrikken i Chengdu er ny, og fortsatt under konstruksjon.

Bekymring for Ipad-leveranser

Apple har så langt ikke kommet med noen uttalelser vedrørende hvordan hendelsen vil påvirke produksjonen av Ipad, men i teknologiverdenen hersker det nå bekymring for om Apple greier å holde tritt med etterspørselen.

Analytiker Mike Abramsky i RBC Capital sier i et analysenotat at Ipad-produksjonen i verste fall blir redusert med 2,8 millioner enheter – et fall på 36 prosent i forhold til forventet produksjon på 8 millioner enheter i tredje kvartal.

- I beste fall blir produksjonen redusert med mindre enn 1,3 millioner enheter mens Foxconn reparerer fabrikken, mener Abramsky.

Analysebyrået Gartner tror imidlertid det er usannsynlig at eksplosjonen vil medføre forsinkelser i Ipad-produksjonen

- Foxconn har backupsystemer som skal ta hånd om slike kriser. Eksplosjonen er likevel et slag for Foxconn som skader selskapets rykte ytterligere, sier Gartner-analytiker Jamie Wang.

For øyeblikket har Apple opptil to ukers leveringstid på Ipad 2-bestillinger som er gjort på nett.

Les om:

IT-Helse